Széllel szemben – Szélerő-mű létesült Bakonycsernyén

Szélerő-mű Bakonycsernyén. - A kép forrása: mapio.net

Bakonycsernyén minden különösebb hírverés nélkül kezdte meg működését a megye második szélerőműve. Egyik szeme nevet, a másik azonban sír – fogalmaz a beruházó cég ügyvezetője.

Néhány évvel ezelőtt  nagy ünnepléssel avatták föl a megye első szélerőművét Kulcson, ami országos viszonylatban is egyedülálló volt. Most egy háromszor nagyobb teljesítményű szélerőművet állítottak üzembe Bakonycsernye határában  – a legnagyobb csendben. A 105 méter magas, légies monstrum tetején egy csaknem futballpálya hosszúságú lapát forog. A szerkezet, amelyet a világ egyik vezető gyártója, a VESTAS készített, és amely eddig 30 ezer szélerőművet gyártott le, a több mint háromezer lakosú Bakonycsernyénél kétszer nagyobb település árammal történő ellátására  alkalmas. Az egyik szeme nevet, a másik azonban sír – nyilatkozta lapunknak  Csákány Miklós, a beruházó, a szombathelyi székhelyű Precíz kft. ügyvezetője a 700 milliós projekt beindításával kapcsolatban. Miután tőlünk nyugatra százával épültek a szélerőművek, az unióban pedig mind nagyobb hányadot ér el a zöldenergia felhasználása, némileg értetlenkedve fogadtuk a kijelentését. A cégnek ez már a negyedik szélerőműve, és további nyolcat terveznek Fehérvárcsurgón építeni. Az ügyvezető  azzal magyarázza felemás érzéseit, hogy míg korábban kedvező volt a széljárás a szélerőművek számára, addig a múlt évben kedvezőtlenül változott meg a jogszabályi környezet. (Forrás: feol.hu/ B. Kiss László)

Horváth Miklós Csaba, a Kisgazda Polgári Egyesület Fejér Megyei Szervezetének az elnöke: a Kormány igyekszik egyensúlyt tartania megújuló energia-források pénzügyi támogatása között. Így egyformán fontos, hogy a bio-, a geotermikus-, a napkollektoros- és a szélenergia pénzügyi pozíciója egyensúlyban maradjon. Nincs szó a szélerű-mű parkok hátrányos helyzetbe hozásáról. Ugyanakkor a Polgári Kisgazdák ismét felhívják a figyelmet a szabályozás további finomítására, mert alapvető nemzetgazdasági érdek a diverzifikált energiamix megvalósítása, ahogy azonos súllyal vannak jelen az energiatermelésben a megújuló energiafajták és a paksi bővítés során nyert atomenergia, és ahol egyúttal lassan vissza fog szorulni a környezetett károsító, magas széndioxid kibocsátású, elsősorban lignittel működő hőerőművek hálózata. (KPE – A szövegközi képen: Horváth Miklós Csaba, a Kisgazda Polgári Egyesület Fejér Megyei Szervezetének az elnöke. – A kép forrása: szekesfehervar.hu)