Szankciókért cserébe menekülteket kaphatunk

(Photo by Adem ALTAN / AFP) (Photo credit should read ADEM ALTAN/AFP/Getty Images)

Az EP szankciókkal sújtaná Törökországot a szíriai hadművelet miatt, az állásfoglalást fideszes EP képviselők is megszavazták / Erdogan: Amikor eljön az ideje, Ankara megnyitja a kapukat a menekültek előtt Európa felé.

Az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön nemzetközi szankciók meghozatalára szólítottak fel Törökország ellen az észak-szíriai hadműveletek miatt, valamint egy, az ENSZ felügyelete mellett működő biztonsági övezet létrehozását sürgették Szíria északi részén – közölte az uniós parlament csütörtökön. A strasbourgi ülésen elfogadott állásfoglalásban az Európai Parlament elfogadhatatlannak nevezte, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök „fegyvernek használja a menekülteket, hogy az Európai Uniót zsarolja velük”, a testület ezért felszólította az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanácsot, hogy vezessen be szankciókat és beutazási tilalmat az emberi jogi visszaélésekért felelős török tisztségviselők ellen, és célzott gazdasági lépéseket is vegyen fontolóra Törökország ellen. A képviselők a mezőgazdasági termékekről szóló megállapodásban rögzített kereskedelmi kedvezmények, végső megoldásként pedig az EU és Törökország közötti vámunió felfüggesztését is javasolták. A képviselők határozottan elítélték az északkelet-szíriai egyoldalú török beavatkozást, és Törökországot csapatainak kivonására szólították fel. A képviselők szolidaritásukat fejezték ki a kurd néppel, hangsúlyozva a kurdok hozzájárulását a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni harchoz.

Az EP közleményének megjelenése után Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő Facebook oldalán azt közölte: a fideszes képviselők is megszavazták az állásfoglalást. „A Fidesz a mai napon megtagadta saját pártelnökét és megszavazta azt az állásfoglalást, amely elítéli Orbán üzleti- és elvbarátjának, Erdogan török elnöknek szíriai agresszióját. Hatott tehát Weber és a Néppárt ’fenyegetése’, kérdés, hogy átmeneti ’elhajlásról’ van szó, vagy a Fidesz végre az európai értékek és érdekek oldalára áll” – írta a szocialista politikus. Komoly aggodalomra ad okot mindaz, ami Szíriában történik, így Törökország egyoldalú katonai fellépése is, ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a régióban Ankara stabilitási tényező – jelentette ki az MTI-nek adott nyilatkozatában Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-képviselője. Leszögezte: tragikus lehet Európa számára, ha felborul a térség egyensúlya. „Törökország mostanra elérte a teljesítőképessége határait az országban tartózkodó több millió migráns és menekült ellátásában, és minden körülmények között el kell kerülni azt a helyzetet, hogy több százezer vagy akár millió illegális bevándorló megjelenjen Magyarország déli határánál, és ott kelljen feltartóztatni őket” – fejtette ki Deutsch Tamás, megjegyezve: Törökország szankcionálásakor tisztában kell lenni azzal, hogy ha Ankara nem tudja biztonságosan visszatelepíteni Szíriába a menekülteket és migránsokat, újabb jelentős migránshullám szabadulhat a Nyugat-Balkánon keresztül az Unióra. „Ebben a helyzetben Magyarország lesz az első uniós tagállam, amely szembesül ezzel a migránsáradattal” – figyelmeztetett Deutsch Tamás.

A török külügyminisztérium csütörtöki közleményében teljes egészében elutasította az Európai Parlament képviselőinek néhány órával korábban elfogadott állásfoglalását, amelyben nemzetközi szankciók meghozatalára szólítottak fel Ankara ellen az északkelet szíriai török hadművelet miatt. A külügyminisztérium hangsúlyozta: az offenzíva a nemzetközi jog alapján az ENSZ jogos önvédelemre, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának terrorizmus elleni harcra vonatkozó határozatainak megfelelően zajlik. A külügyminisztérium szerint az EP állásfoglalásában található állítások mind olyan hazugságok, amelyeket Ankara előzőleg megannyiszor pontosított. Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön ismét azzal fenyegette meg az Európai Uniót, hogy „amikor eljön az ideje”, országa megnyitja a kapukat a menekültek előtt Nyugat felé. Erdogan az ankarai államfői palotában az európaiakra utalva úgy fogalmazott: „gyerünk, nézzük meg, tartsatok el ti is százezreket. Pénzetek van, erősek vagytok, amikor száz ember érkezik Görögországba, telefonon kerestek minket. Itt 4 millió (menekült) van. Eltökéltek vagyunk” – nyomatékosította a török elnök.

A szíriai kurd fegyveresek megkezdték a visszavonulást a török határ közeléből a Moszkva és Ankara között létrejött megállapodás nyomán – jelentette be Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön Moszkvában. „Megelégedéssel nyugtázzuk, hogy a Szocsiban elért megállapodásokat végrehajtják. Mindet végrehajtják” – hangoztatta Versinyin, utalva Putyin orosz és Erdogan török elnök keddi megegyezésére.

MTI