Riasztó elemzés vízgazdálkodásunkról: sürgősen lépni kell

A Tiszaroffi Ár-apasztó Tározó madártávlatból. - A kép forrása: geoinfo.hu

A jelenlegi vízgazdálkodási rendszerekkel nem lehet hatékonyan megbirkózni az egyre szélsőségesebb csapadékkal, árvizekkel, aszályokkal Magyarországon.

Ezért paradigmaváltásra van szükség – állapítják meg a szerzők a Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően oldalon közzétett cikkükben.

A tanulmány szerzői (Kis Anna, Szabó Amanda Imola, Pieczka Ildikó, Lehoczky Annamária és Vigh Péter) az éghajlatváltozás hatásait elemezve arra jutottak, hogy komplex, integrált vízgazdálkodási rendszerekben kell gondolkodni. Amelyekben kulcsszerepet kapnak azok a természetalapú megoldások, melyek helyreállítják és megerősítik a talaj, az erdők, a gyepek és a vizes élőhelyek vízmegtartó képességét. Helyzetkértékelésük szerint a Kárpát-medence gyorsabban melegszik a világátlagnál, ami az éghajlatváltozásból fakadó szélsőségek fokozódását is jelenti. Az ország jelentős területei egyszerre vannak kitéve az aszály, a belvíz és árvíz kockázatának. Ez nemcsak az ott élő embereket és infrastruktúrát, de a természetes ökoszisztémákat és a mezőgazdasági tevékenységet is veszélyezteti – olvasható a Másfélfok oldalán megjelent cikkben.

Forrás: berek.hu