Pásztor étel főző viadal, Tiszatáj Közalapítvány látogató központ

Helyszíni riport a VII. Szamárháti Pásztorételfőző Viadalról:

2021.08.18-án került megrendezésre a COVID járvány miatt egy év kihagyással az immár hagyományos főzőverseny, a Tiszatáj Közalapítvány Látogató Központjában, Kesznyétenben. A közalapítvány alapító céljai között szerepelt a hagyományőrzés is. Ennek szellemében hagyományos pásztor étkek készítőit vártuk.

A szép számban megjelent csapatok változatos pályaművek elkészítését vállalták, a legtöbben a Pro Tiszatáj Nonprofit Kft. által felajánlott bio minőségű magyar szürke szarvasmarha hús felhasználásával. A 9.00-kor megtörtént tűzgyújtáskor még csak a csapatok és a kísérőik voltak láthatók, de délre -a szervezők nagy örömére- már a 100 főt is meghaladta az érdeklődők száma, akik kóstolták az ételeket, íjászkodtak, illetve gyönyörködtek a közalapítvány agrár-környezetgazdálkodási mintagazdaságában tartott őshonos állatokban.

Külön öröm volt számunkra, hogy a zsűriben való részvételt elvállalta Jónyer István négyszeres világbajnok asztali teniszező, aki az idén májusban elnyerte a Nemzet Sportolója címet is. A fődíjat, ami egy magyar szürke szarvasmarha bikaborjú volt, a Kisgazda Polgári Egyesület csapata (Csorba györgy és Nagy Magdolna) nyerte.

Ragyogó időben!

Forrás: Bodnár Mihály