Papp Tamás tájékoztatása alapján: A Veszprém megyei kistelepüléseken is odafigyelnek az idősekre

Fotó hellovidek.hu

Az önkormányzatok már szereztek tapasztalatot a koronavírus-járvány első hulláma során, így felkészültebben szervezik a mindennapokat egy-egy kistelepülésen. A legnagyobb figyelem most is az egyedül élő idősekre irányul.

– Barnag több szempontból szerencsésebb a mostani járványhelyzetben amiatt, hogy kisebb közösség vagyunk, jobban oda tudunk figyelni egymásra. Kiváló dolgozóink vannak, a falugondnokunk mellett önkéntes civilek is segítenek a hétköznapokban, és a szomszédok, rokonok is odafigyelnek egymásra. Fegyelmezett a lakosság, büszkék vagyunk az emberek hozzáállására. Mi elsősorban abban tudunk segíteni, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő kisboltba meghozunk minden olyan dolgot, amire szükség van, illetve heti rendszerességgel élelmiszert osztunk – mondta Horváth Zoltán polgármester, aki szerint rend, nyugalom és béke van a településen.

Habár a dolgozók közül a munkájuk miatt sokan nagyobb közösségbe járnak, mégis eddig csak egy barnaginak lett pozitív a koronavírustesztje. A településen a közösségi élet hiányzik a leginkább, sok rendszeres, illetve tervezett program elmarad, ami érződik a hangulaton.

Hauck Zsoltné falugondnok az élelemtől kezdve egészen a fűrészláncig segít minden áru beszerzésében. Mivel Barnagon most nincs rendelés, ezért naponta többször is kiváltja a gyógyszereket, sorban áll az idős emberek helyett, és ha kell, intézi az orvoshoz szállításukat is.

– Az emberek zöme keveset közlekedik, ezért megszaporodtak a teendők az utóbbi időben. A délelőtt 10 és 12 óra közötti időszak a legsűrűbb. A szabályokat betartom, mindenkihez maszkban megyek. A helyiek megszokták a mostani helyzetet, persze nincs is nagyon más választásuk – jegyezte meg Teréz, aki találkozásunkkor éppen a Tótvázsonyból hozott ebédet osztotta ki a faluban.

Tótvázsonyban is működik a házi segítségnyújtás szolgáltatás, amelyet a veszprémi központú kistérségi intézmény két munkatársa lát el a településen, ők az év minden napján járják az időseket.

– Felhívtuk a lakosok figyelmét arra, hogy aki nincs benne ebben a körben, de szeretne segítséget kérni akár ételszállítás, akár bevásárlás vagy egyéb ügyintézés miatt, jelezze ezt a házi segítségnyújtók felé. Ha ők nem győzik, akkor bekapcsolódik a tanyagondnokunk is, és segít a fuvarozásban, a bevásárlásban. Így akár három fővel biztosítjuk azt a pluszsegítséget, amire a járvány idején szükség van.

Ugyanakkor sokan igyekeznek megoldani egyénileg vagy családon belül ezeket a dolgokat – tájékoztatott Sipos Ferenc polgármester, aki szerint jól és fegyelmezetten viselik az emberek a jelenlegi helyzetet, ugyanakkor természetesen Tótvázsonyban is mindenki várja már, hogy rendezvényeket tarthassanak.

Az önkormányzati hivatalban arra törekszenek, hogy minél kevesebb legyen a személyes találkozás. Vannak, akik délelőtt, míg mások délután járnak dolgozni, illetve aki teheti, otthonról látja el a feladatát, és hetente csak egyszer-kétszer jár be. Amit lehet, telefonon intéznek, de ha mégis szükséges a személyes megjelenés, akkor a lakosok időpontot egyeztethetnek.

Márkón 16 önkéntes várja a segítségre szorulók hívásait, a szálak pedig Hartmann Antalnál futnak össze. A polgármester személyesen vállal garanciát azokért, akik segítenek a bevásárlásban, de a településen a legtöbben saját maguk megszervezik ezt.

– Márkó új részén fiatalok laknak, nekik ez nem jelent gondot, a falu régi részén pedig a 10-20-30 éve egymás mellett élő szomszédok megoldják egymás között vagy a gyermekeik, unokáik segítségével a bevásárlást. Akinek mégis igénye van rá, az önkormányzathoz fordulhat, nekünk pedig van egy kialakult csapatunk erre a feladatra – mondta a polgármester, aki személyesen is körbejárja időnként a települést. A kultúrház bezárt, az önkormányzatnál szigorú szabályok betartása mellett fogadnak ügyfeleket. Amit lehet, azt levélben, e-mailen vagy telefon elintéznek.

– Az emberek megértik, hogy nagyon komollyá vált a helyzet, de készülünk arra is, ha végre elmúlik a járvány, akkor egy kicsit felvidítanánk a falut – tette hozzá Hartmann Antal.

Forrás: veol.hu, Molnár Sándor