Összesen 15 milliárd forintot kínál az új ültetvénytelepítési pályázat

Fotó Magro.hu, CSZS, Nagyrécse
  1. április 20-án megnyílt az ültetvények, gyógy- és fűszernövények telepítésének támogatása. A piaci igények kielégítéséhez a korszerű termesztéstechnológiák alkalmazása, a fajtaválaszték korszerűsítése, a termésátlagok és a minőség javítása, valamint az öntözött ültetvények területének növelése szükséges. Ezeken javíthat, aki jelentkezik az ültetvénytelepítési pályázat 15 milliárdos kiírására.

A Mezőhír számolt be róla, hogy az ültetvénytelepítési pályázat a felhívás szerint összesen 15 milliárdos forrással nyílik meg. Az alábbi fókuszterületek közül egyszerre legfeljebb kettőre nyújtható be kérelem:

  • Szerkezetátalakításra, korszerűsítésre, a piaci jelenlét, a piacorientáltság és a mezőgazdasági tevékenység diverzifikálására 10 milliárd forint a keretösszeg.
  • Képzésre és generációváltásra 3 milliárdot határoztak meg.
  • Kockázatmegelőzésre, -kezelésre 1,5 milliárd forint igényelhető.
  • A vízfelhasználás hatékonyságának fokozására 0,5 milliárd forint a keret.

Gyümölcsültetvények

Gyümölcsültetvények esetében az ültetvény létrehozását mikroöntözéssel együtt támogatják. A telepítés a régi ültetvény kivágásával együtt is támogatott, amennyiben annak életkora a termőre fordulástól számítva már több mint 10 év. Ennél fiatalabb ültetvény is lecserélhető. Azonban ebben az esetben a kivágása nem tartozik a dotált a tevékenységek közé. Meglévő, fiatalnak számító ültetvényeken a jég-, fagy- és esőkár megelőzését szolgáló beruházásokat, illetve a betakarítás gépesítését támogatják (kapcsolt gép, önjáró betakarító, szedő platform, kézi szedést könnyítő eszközök).

Gyógy- és fűszernövények

Ültetvénytelepítés esetén a kérelmezőnek legalább fél hektárral kell terveznie. Támogatott a termény betakarításának, feldolgozásának gépesítése, eszközparkjának beszerzése. Ez kapcsolt gép, önjáró betakarító vagy egyéb, a kézi szedést könnyítő eszköz is lehet.

Fontos, hogy egyik célterület sem engedélyezi traktorok beszerzését, ingatlan vásárlását, valamint zárt termesztőberendezés létesítését. A cikk szerint a termelők már nagyon várják a kiírást, bár a gyógynövényesek tartanak attól, hogy nőni fog az ágazatba belépő, új szereplők száma. A kiíró 400-500 beérkező pályázattal számol. Több pályázati szaktanácsadó úgy véli, hogy a támogatás feltételrendszere nem egyszerűbb, mint a korábbi. A VP2-4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21 kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása pályázat tervezete itt olvasható el.

Gyors segítség, egységköltség alapján

Nagy István agrárminiszter még februárban ismertette az az új ültetvénytelepítési pályázat tervének részleteit. A Vidékfejlesztési Program keretében a gyümölcs-, gyógy-, aroma- és fűszernövény ültetvények telepítését támogató új pályázati felhívásban a sikeres pályázatot benyújtók már a 2021 őszi telepítési szezonban elkezdhetik az új ültetvények munkálatait. Arról is beszélt, hogy a tervek szerint bővülhet a Magyarországon hagyományosnak tekintett gyümölcsfajták listája. A korábbi, hasonló programokhoz képest alapvető változás, hogy az ültetvénytelepítési pályázat nyertesei egységköltség alapú támogatás formájában juthatnak a forráshoz. Ez jelentősen csökkentheti adminisztrációs terheiket – közölte.

Forrás: magro.hu