Országos versenyt nyert a Gyomaendrődi diák

Fotó: beol.hu, Balázs Anett

Várfi András: A Megyei Közgyűlés minden lehetőséget megragad azért, hogy a Békés megye gyermekei is egyre jobb eredményeket érjenek el a tanulásban és maradjanak az országos legjobb oktatási színvonalon.

Szerető Dorottya a Bethlen­ Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimná­zium, Szakközépiskola és Kollégium tanulója Kaposváron az országos Guba Sándor-versenyen különdíjat nyert. Dolgozata a lengyel janówi ménesben szerzett elméleti és gyakorlati tapasztalatok ismertetéséről, az arab lovak tenyésztéséről szólt.

Felkészítő tanára és mentora, Tölcsér Zoltán­ agrármérnök elmondta, az FM DASzK, Móricz Zsigmond ­Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma valamennyi magyarországi és Kárpát-medencei középfokú mezőgazdasági intézmény tanulója számára huszadik alkalommal hirdette meg a Guba Sándor-emlékversenyt, ahol a közel félszáz nevező első három legjobb elismerése mellett egy különdíjat osztottak ki.

– A dolgozatokat négy témában várták, ezek közül volt az egyik a lótenyésztés, lótartás, lovas hagyományok, melyre 15-30 gépelt oldalt nyomtatott és elektronikus formában kellett benyújtani, melyet aztán végül szóban is megvédett diákunk. Nagyon büszkék vagyunk rá, hiszen a lovas szekció elég speciális, illetve Kaposváron lovászképzés is van, így nem voltunk könnyű helyzetben – részletezte Tölcsér Zoltán.

Szerető Dorottya az Erasmus+ diák Mobilitás programnak köszönhetően háromhetes szakmai gyakorlatát tizenhárom társával tölthette Lengyelországban a közelmúltban. A 11. osztályos lány elmondta, rendkívüli élmény volt számára a janówi ménes mindennapjaiban részt venni, ahol többek között területrendezési és karbantartási munkákat láttak el.

Ezek mellett szakmai előadásokon sajátíthatták el a lovak tartásáról, takarmányozásáról és fedeztetéséről szóló ismereteket, melyeket belefoglalt a különdíjas pályamunkába. Szerető Dorottya elmondta, világ életében tetszettek neki a lovak, éppen azért nagyon megörült, mikor kiderült, hogy a lengyelországi ménesbe mehet gyakorlatra. Akkor még nem tudta, hogy a kinti tapasztalatait egy országos verseny pályázatán mérettetheti meg.

– A tanár úr segítségével ­fogalmaztam meg a pályamunkám, amelybe többek között beleírtam, hogy hány ló képezi a ménes életét, közülük mennyi az arab, angol telivér, illetve ezek keresztezése. Az arab telivéreket eleganciájáért szeretik, illetve távlovaglásra és galoppversenyekre használják őket – árulta el Szerető Dorottya. Az intézmény több mint 15 éve van kapcsolatban lengyelországi partnereikkel, a janówi ménessel és két szakiskolával.

– A program arról szól, hogy a diákok a tanult szakmájukhoz tartozó komplex ismereteiket gyakorlatban bővíthetik ki. Egy környezetvédelmi érettségivel rendelkező tanulónak például olyan tevékenységeket kell ajánlania, melyek a természetet kímélik. Számunkra fontos, hogy diákjaink lássák, hogyan működik egy jól menő gazdálkodás és az a mellé települő kisebb vállalkozások – fejtette ki Davidovics László, a gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója, aki a szaktárca lengyel–magyar szakképzési kapcsolataiért felel.

A lengyelek sok kaporral ízesítik ételeiket

Szerető Dorottya elmondta­, annyira megtetszett neki a lengyelországi gyakorlat, hogy legszívesebben újra menne, de a jelenlegi szabályzat szerint nincs lehetőség ismétlésre. A 18 éves lány a lovaglás mellett szeret olvasni és görkorcsolyázni. Jelenleg az iskola környezetvédelmi és vízgazdálkodási szakán tanul, mint mondta, kisgyermekkora óta zavarja például, ha szemetet­ lát utcán, tanulmányaival ezen szeretne változtatni.­

Hozzá­tette, Lengyelországban ­tanulni egy életre szóló élmény volt. Pár szót is megtanult, az illendőség miatt ezek között az első a köszönöm volt, amely lengyelül leírva dziękuję, kiejtve úgy hangzik: dzsinykuje. A diáklány ­elárulta, rendkívül barátságos fogadtatásban részesültek Lengyelországban és hogy kint, az itthoni konyhához viszonyítva szokatlanul sokféle ételhez használtak kaprot, de ettől függetlenül ízlettek nekik a lengyel fogások.

(beol.hu, Balázs Anett)