Örökre kitiltják a partra szálló migránsokat Nagy-Britanniából

Fotó MTI, AP, Darko Bandic

A javasolt intézkedések sora mindenkire vonatkozik majd, aki kis hajóval érkezik az Egyesült Királyság partjaira.

https://hu.adocean.pl/files/x/rjl/qfloomj/ubqqhsgonq/MK_a_haboru_1_eve_VIDEOBANNER_640x360_Gemius.html#clickTag=https://admwhu.hit.gemius.pl/hitredir/id=B7zg8uLMd76.N.jDaw9IXeWiXtDRaG7cZNVXOoEp9vH.o7/nc=0/stparam=nidfexsrgl/fastid=nlmlfgqkorrgchceiwrhuepqohkx/sarg=63A17C6A41C616C7;/inner=%7C;/extra=;/url=https%3A%2F%2Fyoutu.be%2FsS8e3F8Ui5U A BBC arról ír, hogy a Csatornán átkelő migránsokat eltávolítják az Egyesült Királyságból, megtiltják számukra a visszatérést a jövőben, valamint az új jogszabályok értelmében nem kérvényezhetik a brit állampolgárságot. A javasolt intézkedések sora mindenkire vonatkozik majd, aki kis hajóval érkezik az Egyesült Királyság partjaira, írják. További részleteket várhatóan kedden jelent be a kormány.

A „csónakok megállítása”

A Menekültügyi Tanács ugyanakkor bírálta a terveket, és azt állítja, hogy ennek következtében emberek ezrei maradnak „tartósan bizonytalanságban”. Rishi Sunak miniszterelnök, aki a „csónakok megállítását” miniszterelnökségének az egyik legfontosabb céljává tette, a Mail on Sunday-nek ezt nyilatkozta:

Félreértés ne essék, aki illegálisan érkezik ide, nem maradhat itt”.

Az új jogszabály kötelezné a belügyminisztert, hogy „amint az ésszerűen kivitelezhető”, mindenkit, aki kis hajóval érkezik, Ruandába vagy egy biztonságos harmadik országba szállítson, és megtiltaná, hogy azok véglegesen visszatérjenek. Jelenleg az Egyesült Királyságba érkező menedékkérők az ENSZ menekültügyi egyezménye és az emberi jogok európai egyezménye alapján jogosultak védelmet kérni, írják.

Lesz-e jogfék?

A Mail on Sunday szerint azonban az illegális migrációról szóló törvényjavaslat egy záradéka várhatóan „jogféket” fog alkalmazni, amely gyakorlatilag lehetővé teszi az egyezmények megkerülését. A kormány már régóta próbálja megállítani a menedékkérők számának növekedését, akik a veszélyes átkelésen keresztül Franciaországból az Egyesült Királyságba igyekeznek, nem világos azonban, hangsúlyozzák, hogy a kormány pontosan hogyan kívánja korlátozni a menedékkérők jogait.

Nem egyértelmű a menedékkérők kitoloncolásának ígérete sem, teszik hozzá. A tavaly megkötött megállapodás ellenére még egyetlen migránst sem küldtek vissza Ruandába, és az erre vonatkozó tervek jelenleg függőben vannak. Az EU-val sem született visszatérési megállapodás, írják.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20230306_nagy_britannia_migracio_kitiltas_egyesult_kiralysag_rishi_sunak