Orbán Viktor: Magyarország jégtörő lehet az orosz-ukrán válságban

Fotó Facebook, Orbán Viktor

Péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök adott interjút a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Jó karban vannak az orosz-magyar kapcsolatok, de a nemzetközi feszült helyzet miatt különleges volt a Vlagyimir Putyinnal való találkozó – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő szerint a magyar modell azt mondja, hogy uniós és NATO tagok vagyunk, de ettől függetlenül lehet jó viszonyt ápolni Oroszországgal és ha a gazdasági kapcsolatokat nézzük, akkor hasonló a hozzáállás Németországban és Franciaországban is.

A miniszterelnök elmondta, hogy az ilyen feszült pillanatokban Magyarország egyfajta jégtörőként tud működni. „Sokat és hosszan fogunk tárgyalni még az oroszokkal, és ebben az első lépést Magyarország tette meg” – tette hozzá Orbán Viktor.

Van tekintélyünk

Az ötórás tárgyalásról a kormányfő azt mondta, hogy a kilenc javaslatából nyolc ügyben sikerült megállapodniuk, a kilencediket pedig eltették későbbi egyeztetésre. Sok munka van abban, hogy jó viszonyunk legyen Oroszországgal – jelentette ki a kormányfő. Elmondta, ahhoz hogy javaslatokat tehessünk Oroszországnak tekintély kell, és Magyarországnak van tekintélye. Van önálló politikánk, és a magyar érdek jelen van a világpolitikában.

Orbán Viktor kifejtette, hogy a baloldali kormányok elvinni akartak Magyarországról, de ma nem így van. Ma befektetni jönnek ide, gyárat építeni és együttműködést keresni. Az elmúlt 12 évben barátokat gyűjtöttünk – mondta a kormányfő.

Magyarország már most klímabajnok

A miniszterelnök szerint most a legfontosabb, hogy Magyarország energiafüggőségét megszüntessük. A kormányfő kijelentette: Magyarország már most is klímabajnok, az élmezőnyben van a kibocsátáscsökkentésben, a jövőben pedig a Paks II. beruházás és a már jelenleg is jó ütemben haladó naperőműfejlesztés hozzásegíti majd az energiafüggetlenség megteremtéséhez. Elmondta azt is, hogy Magyarország jól halad abba az irányba, hogy 2030-ra – Európában elsőként – az ország számára szükséges energiamennyiség legfeljebb 10 százalékát állítsa elő fosszilis forrásokból.

Addig is fenn kell tartani az energiaegyensúlyt, ehhez kell az orosz gáz. Van saját termelésű földgázunk, Horvátországon keresztül katari gázt is veszünk, de kevesebbet, ez nem lenne elég – fejtette ki Orbán Viktor. A kormányfő szerint csak orosz gázzal lehet fenntartani a jelenlegi energiaellátási rendszerünket. Orbán Viktor ismertetése szerint Magyarországon akkor is lesz gáz a következő években, ha bármi történik Ukrajnában, mert a szállítási útvonal elkerüli az országot.

Orbán Viktor a hosszútávú gázszerződésről azt mondta, hogy korábban a szakemberek nem javasolták azt. Ha nem lenne hosszútávú szerződésünk, akkor most lényegesen kevesebb gáz lenne itthon, és így meg lehet védeni a rezsicsökkentést – fejtette ki.

A rezsicsökkentés a baloldal állításával szemben fenntartható – mondta a kormányfő. A rezsicsökkentésre továbbra is lehet számítani, fent tudjuk tartani, mert megvan a gazdasági alapja, ami az orosz gáz. Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés – jelentette ki Orbán Viktor.

Újabb vakcinát gyárthatnak Debrecenben

Ha a helyzet továbbra is így marad, akkor tudunk majd az oroszokkal Szputnyikot gyártani, és ennek egy részét el tudjuk külföldre adni – ismertette Orbán Viktor. Olyan vakcina gyárat építünk Debrecenben, amely képes a Magyarországon használt vakcinák előállítására. A járvány tanulsága, hogy ez fontos – hangsúlyozta a kormányfő. Azt is közölte, hogy az EU most azt nézi, hogy milyen európai gyártóhálózatot lehet felépíteni, és ebbe Debrecen is belekerülhet. Orbán Viktor elmondta, fontos, hogy a magyarok sok vakcina közül tudjanak választani. Ez egyedülálló dolog, 5-6 vakcina közül lehet választani Magyarországon.

Az év végére megvalósulhat a debreceni oltóanyaggyárban a Szputnyik vakcina gyártása.

Brüsszel egy liberális birodalmat akar

Orbán Viktor szólt arról is, hogy amíg a tagállamok eltűrik, addig Brüsszel mindent elkövet a jogainak a kiterjesztésében. Brüsszel egy liberális birodalmat akar, és minél több jogot el akarnak venni a tagállamoktól. Nekünk magyaroknak mindig az volt az érdeke, hogy Európa ne birodalomként építse magát, mert az csorbítja a nemzeti érdekeket – jelentette ki a kormányfő. Szerinte jó példa erre a helyreállítási alap körüli vita, ahol Brüsszel be akarja engedni az LMBTQ propagandát az iskolába. A kormányfő ismertette: bírói ítéletekkel próbálkoznak Brüsszelben, hogy a magyar szülők ne maguk dönthessenek a gyermekek szexuális neveléséről, ezt a jogot át akarják lapátolni magukhoz.

A magyar baloldal nyíltan elmondja, hogy a baloldali kormány főnyeremény lenne Brüsszel számára, de mi nem Brüsszel számára szeretnénk főnyereményt, hanem a magyarok számára – jelentette ki Orbán Viktor.

Magyarország előre megy, nem hátra

Orbán Viktor elmondta, mindenki látja, hogy a nemzeti vagyon nő, és épül az ország, így vissza tudják adni a gyermeket nevelő családoknak a befizetett szja-t. Kijelentette: Magyarország előre megy, és nem hátra. Hozzátette, Magyarország történetének legkorruptabb kormánya, a Gyurcsány-Bajnai kormányok idején hátra felé mentünk.

A kormányfő az idei eredményeket sorolva elmondta: 20 százalékkal emelkedik a minimálbér, a kormány – történelmi elégtételként – visszaadja a 13. havi nyugdíjat, a 25 év alattiak az idei évtől nem fizetnek személyi jövedelemadót, a gyermeket nevelők pedig visszakapják a tavaly befizetett adójukat. “Itt olyan dolgok történnek, amelyre minden magyar büszke lehet” – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: az átlagos magyar ember látja, hogy összességében mindenki minden évben egy lépést tehet előre.

Mindezek önmagukban is cáfolják azt, amit a baloldal mond – hangsúlyozta. Bosszantó, ha eközben külföldi újságírók “a magyar haverjaikra hivatkozva” szamárságokat írnak, de politikai jelentősége ennek nincs – tette hozzá.

A kormányfő kijelentette, hogy Magyarország egy olyan ország, amelyet nem lehet félresöpörni, mellőzni, átlépni, mert kiáll az érdekei mellett.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió