Orbán Viktor: Emelt szintű készültséget kellett elrendelni

Forrás MTVA

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.

A következő két hétben drasztikusan nőhet a megbetegedések száma

A legújabb számok megerősítették, hogy a járványhelyzet drámaian romlik, ezért újra azt a számot kell nézni, hogy hány üres ágyunk van és hány kórházi ágy van felszerelve lélegeztetőgéppel, mert a szakértők egyetértenek abban, hogy a következő két hétben drasztikusan nőhet a megbetegedések száma – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A kormányfő a legutóbbi adatokat ismertette a pénteki interjúban. Eszerint 4 668 regisztrált új fertőzöttet találtak, és 123 ember hunyt el. 451 beteget tartanak lélegeztetőgépen és  5 027 embert kezelnek kórházban. A fertőzések száma a következő két hétben

drasztikusan nőni fog.

Jelenleg megvannak a szabad kapacitások. 15 831 kórházi ágy és 2 296 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van jelenleg a kórházakban – fogalmazott.

A kormányfő szerint köszönet illeti a járványügyi szakértőket, mert az előre jelzéseik szinte kivétel nélkül beváltak. A miniszterelnök elmondta, hogy el kellett rendelnie a kórházakban az emelt szintű készültséget és minden kórházban a katonák is ott vannak a vezetésben. „Újra vissza kell hoznunk azt a készültségi állapotot, ami áprilisban és november környékén volt jellemző” – tette hozzá Orbán Viktor.

Emelt szintű készültség kell

A miniszterelnök beszélt arról is,hogy drámaian nőtt a fertőzöttek száma, ezért emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban, vagyis ismét életbe lépett a vezénylés, így az orvosokat és a nővéreket oda küldhetik, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

„El kellett rendelnem egy emelt szintű készültséget a magyar kórházakban” – közölte, hozzátéve, hogy vissza kell hozni  a tavaly áprilisi és novemberi készültségi állapotot.

Lesz elengedő orvos az oltópontokon

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország elég vakcinát kötett-e le, a kormány úgy válaszolt, hogy „szamárság, hogy nem kötöttünk le elég vakcinát”, hiszen több, mint 17 millió adagról van szó, de a lekötéssel nem lehet oltani, csak a vakcinával.

Az unióval lekötött vakcinák az előre jelzettnél is lassabban jönnek, ha nem lenne kínai és orosz vakcina, nagy bajban lennénk.

​Úgy vélte, hogy felelőtlen a baloldal politikája: oltásellenesek, bizonytalanságot szítanak és le akarják beszélni az embereket az oltásról. Arra kért mindenkit, hogy regisztráljanak a gyors oltás érdekében.

A regisztráltak mind nyugodt húsvétra számíthatnak

Húsvétra az összes regisztrált, mintegy 2,6 millió fő, megkapja legalább az első oltást, ami azt jelenti, hogy az EU-ban nálunk lesz a legmagasabb oltási arány.

Az esetleges szigorítást firtató kérdésre a kormányfő elmondta, hogy most olyan helyzet alakult ki, hogy  egyik szemünk nevet, a másik sír. Egyfelől van vakcina, lehet gondolkodni a feloldásról, közben viszont átmenetileg a vírushelyzetben egy erőteljes felfutó szakasz jön, amihez viszont fegyelmezettségre van szükség.

„A következő napok döntik el, hogy kell-e szigorítani” – emelte ki.

A kormányfő kijelentette, hogy mindenképpen

szigorítani kell a határokon.

Az üzleti célú Európán kívüli utazásokat radikálisan szigorítani kell, hogy elkerüljük a vírusmutánsok behurcolását és ennek kidolgozására kérte az operatív törzset.

Orbán Viktor a csütörtökön kezdőd kétnapos uniós csúcsról azt mondta, hogy sokan aggódnak a gazdaság megbénulása miatt.

„​Olyan nagy a baj az EU-ban hogy nincs itt a felelősségre vonás ideje” – mondta.

Minden országnak saját maga kell megvédenie saját magát. A személyforgalom korlátozása mellett fenn kell tartani az áruforgalom és a tőke szabad áramlását.

Most fontosabb az idő, mint a vakcina ára

Az Európai Bizottság jól tárgyalt, mert pénzt próbáltak megtakarítani , de sok időt vesztettek az ártárgyalásokkal. Most fontosabb az idő, mint a vakcina ára.

A kormányfő elmondta, hogy a magyar stratégia két lábon áll, így

minden hatékony és biztonságos vakcinát behozunk.

Ezért lesz Magyarország a legjobban beoltott ország az EU-ban.

A kibertámadásoktól védeni kell magunkat

A múlt héten kibertámadás indult a nemzeti konzultációs oldal ellen – hangzott el az adásban.

A világban nekünk nincsenek ellenségeink, de ennek ellenére vannak támadások a kibertérben – fogalmazott. Védekezünk az ilyen típusú támadások ellen, igyekszünk megvédeni magunkat és a védelmi rendszereket is folyamatosan fejlesztjük.

A harmadik hullám több tízezer ember munkahelyét veszélyezteti

és senkit se hagyhatunk az út szélén.

Meg vannak az eszközeink arra, hogy a bajba jutott vállalkozásoknak nyújtott támogatásokat az újranyitás utáni első hónapban is megtartsuk.

​Törekedni, hogy új munkahelyeket hozzunk létre

Elmondta, hogy jelenleg 55 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint egy éve, ezt a következő hónapokban nullára, vagy e fölé kell vinni.

„Azt vállaltuk, hogy annyi munkahelyet hozunk létre, amennyit a vírus elpusztított – mondta.

Időben megszületnek az állatvédelmi szabályok is

Az állatvédelmi konzultációról azt mondta, hogy ő kitöltötte, de a harmadik hullám,

a vakcina-beszerzések miatt hátrébb került

ez az ügy. Kellő időben meg fognak születni az állatvédelmi szabályok – tette hozzá.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió