Orbán Viktor: A magyar-lengyel ezeréves barátság az egyik legfontosabb erőforrásunk

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök lengyel kollégájának, Mateusz Morawieckinek a Jog és Igazságosság (PiS) párt elsöprő választási győzelméhez – tudatta az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár tegnap. „A magyar-lengyel ezeréves barátság az egyik legfontosabb erőforrásunk az előttünk álló kihívások kezelése során” – írta Orbán Viktor, hozzátéve: többször bebizonyosodott már, hogy „a legnehezebb helyzetekben is számíthatunk egymásra”. Orbán Viktor biztosította a lengyel miniszterelnököt, hogy kormánya a jövőben is kész a szoros együttműködésre, hogy „minél eredményesebben képviselhessük közös érdekeinket”. „Sok erőt, egészséget és kitartást kívánok Önnek a következő négy évhez” – zárta levelét Orbán Viktor.

Magyarország számára rendkívül fontos, és a lehető legjobb hír, hogy a PiS győzött Lengyelországban, és úgy tűnik, továbbra is kormányozhat – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek. Aláhúzta: „az elmúlt évek európai vitái során bebizonyosodott, hogy a két ország mindig számíthatott egymásra. Sőt, a legnehezebb helyzetekben igazából csak egymásra számíthatott Lengyelország és Magyarország.”

A lengyel parlamenti választások hétfőn közölt hivatalos végeredménye szerint is győzött a PiS, amely a szavazatok 43,59 százalékával 235 mandátumra, vagyis önálló többségre tett szert a 460 fős alsóházban. A második helyen befutó fő ellenzéki párt, a Polgári Koalíció (KO) 27,4 százalékot ért el. A lengyel szenátusban az ellenzék lehet erősebb, miután a százfős felsőházba a PiS-nek csak 48 szenátora került be. Szintén 48 mandátumra tettek szert az ellenzéki tömörülések. Emellett azonban négy független szenátort is megválasztottak, közülük hármat az ellenzékhez, egyet pedig a PiS-hez közelinek tartanak. MTI