Orbán Viktor: A Fidesz nem vár az EPP döntésére, hanem maga hoz majd döntést

Balról jobbra: Kelemen Hunor és Orbán Viktor. - A magyarokért és a velünk együtt élő közép-európai népekért dolgoznak a határainkon innen és túl. - A kép forrása: szekelyhon.hu

Orbán Viktor kormányfő a Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével Kolozsváron tartott tegnapi közös sajtótájékoztatón kérdésre közölte: a Fidesz javasolta, hogy a vitás kérdések rendezéséig ne éljen a szavazati jogával az Európai Néppártban (EPP), „mi függesztettük fel a részvételünket” az EPP életében.

Mint mondta, a Fidesz nem vár az EPP döntésére, hanem maga hoz majd döntést, mert nem az EPP a lényeg, hanem az, hogy az EP-választás után, az új európai politikai helyzetben hol van a Fidesz helye, hogy megfelelően képviselhesse a magyar érdekeket. Azt mondta, ebben a döntésben kulcsszerepet játszik, hogy az EPP merre halad tovább. Jelenleg a néppárt arra készül, hogy stratégiai szövetséget kössön az európai baloldallal, ami nekünk nem fogadható el, mert mára az egész európai baloldal bevándorláspárti lett, miközben a közép-európai élet legfontosabb kérdése, hogy megakadályozzuk a migrációt – közölte. Újságírói kérdésre Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kijelentette: nem fogják elhagyni az EPP pártcsaládját. „Ha Orbán folytatja azt, amit az elmúlt napokban, akkor kizárjuk a pártcsaládból, vagy ő maga lép ki, ez csak rajta múlik” – jelentette ki Joseph Daul, az EPP elnöke szerdán a Politico szerint. Joseph Daul szerint a Fidesz szabad emberekből áll, így ha a távozás mellett döntenek, ők azt tiszteletben tartják.

Arra is kitért, hogy Orbán Viktor nem jó irányba halad, amiért nem támogatja Manfred Weber elnökjelölését az Európai Bizottság élére, bár megjegyezte, hogy a magyar miniszterelnök már Jean Claude Junckert sem támogatta 2014-ben.

A Figyelőnek adott interjúban Trócsányi László igazságügyi miniszter, a Fidesz EP-listavezetője kiemelte: reméli, hogy pártja a május 26-ai választások után is az Európai Néppártban folytatja a munkát, „abban a politikai alakulatban, amelynek a tagpártjai többféle irányzatot követnek. Épp a színessége miatt is szüksége van az EPP-nek a Fideszre, amely egy őszinte, karakteres közép-európai álláspontot képviselő szervezet. A Fidesz a régiónkból a legnagyobb párt az Európai Néppártban, tehát egy esetleges távozással ez a hang el is tűnne az EPP-ből, s ez nem erősítené az európai pártszövetséget” – tette hozzá. Orbán Viktor „kiírja magát Európából” és ezzel együtt Magyarország európai uniós tagságát is veszélybe sodorja – mondta Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd-szövetség európai parlamenti képviselőjelöltje tegnapi sajtótájékoztatóján. A szocialista politikus az európai politikatörténet egyik legnagyobb szélkakasának nevezte a kormányfőt, aki elhagyja az „Európa-párti, jobboldali, konzervatív családi közösséget”, és az „európai újfasiszta és Európa-ellenes politikai kör” egyik vezetőjévé válik. Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd-szövetség másik EP-képviselőjelöltje azt mondta, Orbán Viktor hivatalosan is csatlakozik az „európai szélsőjobboldali, populista, euroszkeptikus táborhoz”. Európát és az Európai Uniót a szocialisták és a többi bevándorláspárti írja ki a történelemből azzal, hogy támogatják Brüsszel és Soros terveit, és migránsokkal árasztják el Európát – reagált a Fidesz. „Tegnap este levelet kaptam Orbán Viktortól. Újraindult az a kampány, amely pár hónapja végleg kiborította az Európai Néppártot, és ami miatt szégyenpadra ültették Magyarországot. Egy EU-ellenes kampány, EU-s pénzekből” – írta szerdai Facebook-bejegyzésében Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője. A politikus hozzátette: ismét Jean-Claude Juncker bizottsági elnök és Soros György arca lepi majd el a postaládákat, az ő szájukba adják az Európai Unióról terjesztett „pofátlan hazugságokat”. A 888.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt európai bizottsági csúcs-jelöltje kedden a Twitteren „üzent választóinak”: békés, áldott ramadánt kívánt a muszlimoknak. (Forrás: MTI; foigyelo.hu)