Nem változtatott az alapkamaton az MNB, mely 5,1 – 6,8 százalékos gazdasági visszaeséssel számol az idén

A Magyar Nemzeti Bank épülete. - A kép forrása: hu.wikipedia.org

Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, és a kamatfolyosó sem változott – közölte kedden az MNB. Az alapkamat mostani szintje fenntartható módon támogatja az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását – tudatta a jegybank Monetáris Tanácsa keddi közleményében. Bejelentette a testület azt is, hogy a növekedési kötvényprogram keretét 750 milliárd forintra emelik.

A magyar gazdaság teljesítménye 2022 fordulóján érheti el a járvány előtti szintet, míg az infláció az év végéig fokozatosan mérséklődik – áll a közleményben. A testület kedden közölte legfrissebb Inflációs jelentésének főbb számait is, ebben idén 5,1 – 6,8 százalékos gazdasági visszaeséssel és 3,5 – 3,6 százalékos inflációval számolnak, jövőre a GDP 4,4 – 6,8 százalékkal nőhet, az infláció alig változik, a 3,4 – 3,6 százalékos tartományba lassulhat. 2022-re 4,5 – 5,7 százalékos gazdasági növekedést és 3,0 százalékos inflációt valószínűsít a jegybank. Az inflációs cél teljesülését tekinti a legfontosabbnak a jegybank, hogy fenntartsa az árstabilitást és javítsa a jövedelmek vásárlóértékét – mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke a kamatdöntő ülést követően.

A Párbeszéd szerint a jegybank világossá tette, hogy vagy nem tud, vagy nem akar tenni a forint megmentésének és az infláció megfékezésének érdekében.

MTI, HVG.HU