Nem egy látványos fejlesztés, de Eger élhetőbbé válik tőle

Fotó: Berán Dániel

Dr. Ördög István a KPE Heves megyei elnöke szerint minden fejlesztés – legyen az látványos, vagy nem – elősegíti a térség fejlődését. A csatornahálózat és a szennyvíztisztító korszerűsítése a város javát szolgálja.

Közel ötmilliárd ­forintból fejlesztik a következő két évben a megyeszékhely szennyvízcsatorna-hálózatát, és korszerűsítik a szennyvíztisztító telepet is. A beruházás projektindító rendezvényét csütörtökön tartották Egerben, ahol elhangzott, bár nem lesz látványos a fejlesztés, mégis a város élhetőségét növeli.

A projektindító rendezvényen Rázsi Botond alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, és kiemelte, közel nyolc kilométernyi csatornát érint a fejlesztés, új szakaszok épülnek, régieket újítanak fel, emellett több száz bekötést is fejlesztenek majd. Aláhúzta, bár a beruházás érinti a mindennapokat, egy olyan szolgáltatásról van szó, amit időről időre fontos felülvizsgálni, javítani, ezért az egriek türelmét és megértését kéri az esetleges kellemetlenségekért a munkálatok ideje alatt.

Sasvári Szilárd, a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, mindig jó volt a kapcsoltuk a megyeszékhellyel, és örömükre szolgál, hogy a térség legdinamikusabb városában valósulhat meg a projekt, amely a környékbeli településeket is pozitívan fogja érinteni.

A beruházás jelenleg a tervezésnél tart, de néhány héten belül, a szükséges engedélyeztetéseket követően elkezdődnek a kivitelezési munkálatok. Az első ütemben a csatornák bélelését fogják elvégezni. Ez azért jelentős, mert vannak olyan csatornák Egerben, amik már több mint kilencvenévesek, már időszerűvé vált ezek rekonstrukciója – árulta el lapunknak Bárdos Zsolt. A Heves Megyei Vízmű Zrt. Egri üzemegységének vezetője hozzátette, ahol csak lehet, igyekeznek a minimálisra csökkenteni a földmunkát és a feltárást, hogy ne kelljen korlátozni a forgalmat, de lesznek olyan területek, ahol ezt nem lehet kihagyni.

– Van néhány ház, amely valamilyen oknál fogva régen nem lett becsatornázva, a projekt keretében fogjuk most ezt pótolni, ám ezeknél az épületeknél mindenképpen szükség lesz nagyobb földmunkákra. A projekt az egész várost érinti, a Tárkányi úttól egészen a Lajosvárosig várhatók munkálatok – részletezte. A csatornafejlesztésekkel párhuzamosan fog megvalósulni az egri szennyvíztisztító telep rekonstrukciója is.

A létesítmény 1978-ban épült, jelen projekt keretein belül az energiahatékonyságon és az iszapelhelyezésen lesz a fő hangsúly. Bárdos Zsolt elárulta, szennyvíztisztítás során hátrahagyott iszap elhelyezése világszerte nagy probléma, Egerben egy természetközeli, úgynevezett szolár szárításos technológiát fognak alkalmazni, előtte pedig rothasztást, amely során villamos és hőenergiát képesek kinyerni az iszapból felszabaduló gázokból. Aláhúzta, a szagszennyezés is csökkenni fog, ugyanis lefedik az előülepítőiket, ami nagy könnyebbség lesz a környéken élőknek és közlekedőknek, valamint a fejlesztéseknek köszönhetően a dolgozóik munkaminősége is emelkedni fog.

(heol.hu, Süli Kinga)