Mostantól büntetik az élelmiszer-pazarlást Lengyelországban

Fotó: Shutterstock

A varsói kormány harcol az élelmiszer pazarlása ellen. Andrzej Duda köztársasági elnök olyan törvényt írt alá, amelynek köszönhetően a kidobásra ítélt, de még fogyasztható ételeket jótékonysági célra kell adományozni.

A Deloitte által a tavalyi év végén közzétett adatok szerint egy lengyel polgár évente 235 kilogramm élelmiszert pazarol el, ami az egész országban körülbelül 9 millió tonnát jelent. 

Augusztus közepén Andrzej Duda köztársasági elnök aláírta az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemről szóló törvényt.

Eszerint minden nagyobb üzletnek szerződést kell kötnie egy jótékonysági szervezettel, amely elosztja az ételeket a rászorulók között.

Ezeknek a szervezeteknek meg kell felelniük a törvényben előírt követelményeknek, és az élelmiszert szociális segítségnyújtásként, támogatott családokhoz, az állami szociális szférába vagy egyéb jótékonysági célra kell eljuttatni.

A törvény nem vonatkozik minden üzletre. Azokra a boltokra vonatkozik, amelyek eladói területe meghaladja a 250 négyzetmétert, és ahol az élelmiszerek értékesítéséből származó bevételek legalább a teljes bevétel felét képezik.

Az üzleteknek a törvény hatálybalépésétől számított öt hónapon belül alá kell írniuk az első szerződést a kiválasztott szervezetekkel.

Ha nem követik az új szabályokat, pénzbírsággal kell számolniuk az elpazarolt étel mennyiségétől függően.

A rászorulóknak szánt élelmiszerek nem lehetnek hulladékok, hanem meg kell felelniük meghatározott követelményeknek.

A lengyel köztársasági elnök honlapján közzétett dokumentum tartalma szerint ezek olyan élelmiszerek lehetnek, amelyek megfelelnek az élelmiszerjogi követelményeknek, továbbá amelyeket már nem szánnak értékesítésre, elsősorban az élelmiszer vagy a csomagolás külső – esztétikai – hibája miatt.

A jótékonysági szerződések megkötése mellett az eladóknak kampányt is kell folytatniuk az üzletekben, ahol felhívják a figyelmet az élelmiszer-pazarlás problémájára, továbbá amelyekben megtanítják a vásárlóknak, hogyan lehetne ellensúlyozni az élelmiszer-pazarlást a vásárolt élelmiszerek ésszerű kezelésével.

Forrás: Haps.pl, origo.hu