Milojko Spajic, az Európa Most! mozgalom vezetője alakíthat kormányt Montenegróban

Fotó depositphotos.com

Milojko Spajicot, a tavaly alapított, centrista Európa Most! mozgalom vezetőjét kérte fel kormányalakításra Jakov Milatovic montenegrói köztársasági elnök csütörtökön azt követően, hogy egyeztetett a parlamenti pártokkal.

Az államfő a cetinjei elnöki palotában tartott sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, az ország fontos ponthoz érkezett, amikor dönteni kell, hogy milyen irányba is menjen tovább. Véleménye szerint az országnak mihamarabb az Európai Unió teljes jogú tagjává kell válnia, és minden jogszabályi változást meg kell hozni ennek érdekében.

Közölte:

mindegyik párt egyetértett abban, hogy Montenegrónak stabil és erős kormányra van szüksége, amely a parlamenti pártok kellő támogatását élvezi.

A június 11-i előrehozott parlamenti választások után a 81 tagú podgoricai törvényhozásban az Európa Most! mozgalomnak lett a legtöbb képviselője, hiszen a mozgalom 24 politikusa került be a parlamentbe. Az 1990 és 2020 között kormányzó, balközép Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) és koalíciós partnereinek 21 képviselője lesz a következő négy évben.

Az orosz- és szerbbarát Demokratikus Front vezette Montenegró jövőjéért konzervatív választási szövetségnek 13, a Demokratikus Montenegró és az Egyesült Reform Akció (URA) mozgalom választási szövetségének 11, míg a Szocialista Néppárt és a Demos koalíciójának két képviselője került be a parlamentbe. A bosnyák kisebbség hat, az albán kisebbség Albán Fórum nevű pártja kettő, míg Albán Szövetség nevű pártja egy, a horvát kisebbség pedig szintén egy politikust delegálhat a podgoricai törvényhozásba.

A köztársasági elnök csütörtökön bejelentette:

a parlamenti pártok vezetőivel folytatott tárgyalások után egyértelművé vált, hogy az Európa Most! mozgalomnak meglesz a kellő támogatása a parlamentben a kormányalakításhoz.

A montenegrói jogszabályok szerint a kormányfőjelöltnek 90 napja van arra, hogy bemutassa kabinetjét, valamint biztosítsa a kellő támogatottságot a törvényhozásban.

Forrás: hirado.hu, MTI