Megpezsdítette az Egerszegi piacot a jó idő

Fotó: Shutterstock

A múlt hét vége kedvezett a házkerti munkának, és az azt megelőző beszerzéseknek is. Pénteken ragyogó napsütésben válogattak a vásárlók a piacon a zöldséges standoknál, ahol a palántafélék sokasága hirdette a tavaszt.

A hét végén lassan megteltek a gondosan megmunkált zöldséges-kerti ágyások. Ebben az utóbbi néhány napban megjött az igazi jó idő, ami kihúzta az embereket a szabadba, a kertekbe. Erre készültek az árusok is. Szinte mindenki, aki a korábbi években kínálta a portékáját, most itt van a piacon. Az erkélyre is kerül koktélparadicsom. Az idei, elhúzódó tél miatt nagyon sokat kellett fűteni a fóliában a palántanevelőknek. Emiatt kismértében emelkedtek a palánta-árak. 2017-ben 125 forint volt a paprikapalánta, most 150 forint az ára. A paradicsomé maradt a tavalyi. (Forrás: zaol.hu)

Dobri Lajos, a Kisgazda Polgári Egyesület Zala Megyei Szervezetének az elnöke: Zala megyére hagyományosan a kertészeti kultúrák a jellemzőek. A völgyekkel és erdőkkel sűrűn szaggatott dombvidéki táj kevésbé alkalmas nagyméretű szántóföldi táblák kialakítására. Ezen a vidéken nagy múltja van a sok kézimunkát igénylő kertészkedésnek. A kedvező időjárás is megnövelte az emberek kedvét a kertészkedésre. A negyedik Orbán-kormány megalakulása után javasoljuk ismét bevezetni azt a kerti kisgép-konstrukciót, ami már az 1970-es években működött a Hermész Áfész boltjaiban. Nevezetesen azt, hogy az eladásra szánt mezőgazdasági, illetve kertészeti kisgép eleve hordoz az árában egy bizonyos összegű állami támogatást, és aki ezt a gépet megveszi a boltban, eleve ezzel a támogatási összeggel csökkentett áron vásárol, minden további pályáztatás és bonyolult adminisztráció nélkül. (KPE)