Megnyílt az V. Mézes Hárskút Mézeskalács Kiállítás a Hárskúti Községi Könyvtár és Művelődési Házban!

December 8 – án, már az ötödik “Süssük meg Mézes Hárskútat!” – felhívásra, a helyi és több vidéki család által készített mézes remekekből álló kiállítás nyitotta meg kapuit.
A Kiállításunk attól különleges, hogy dédszülők, nagymamák, nagynénik, anyukák, férjek, testvérek, gyerekek készítik. Minden háznak megvan a maga kis története: mennyi sütésről, „balesetekről”, „vészhelyzetekről”, ötletes megoldásokról szóló tanulságos történet, bedőlt háztetőkről, elfalatozott kéményről, össze nem ragadt falakról, odaégett – „villám verte” fákról. Ezek a kalandos, olykor bosszantó, de végül megmosolyogtató anekdoták, mind bekerülnek a családok ünnepváró élményeinek gyűjteményébe. Mézes Hárskút házai ettől gyönyörű szépek, hogy nem tökéletesek, de szívből készülnek.
A megnyitó ünnepségre érkezőket, „felmelegítő” punccsal vártuk az Intézmény udvarán. A rövid köszöntő után, átadtuk Tábori Ferenc polgármester úrnak Mézes Hárskút Község kulcsát, hogy jelképesen nyissa meg a kiállítást.

Az ajtó kitárult, a terembe érkezőket először a melegséget árasztó, fűszeres illat fogadta. majd a látvány: terepasztalon sorakoztak a kisebb – nagyobb többnyire mézeskalács házakból álló alkotások, 40 család 61 alkotását tekintheti meg a Mézeskalács Kiállításra érkező. Az épületek különbözőek, de ettől igazán falucska jellegű az összhatás. A hófödte házikókon kívül készült lámpás, adventi koszorú, betlehem, falu gondnoki busz, cifra palota, a bakonyi hegyek, Föld Anya fája, hajagi turistaház, a helyi templom, elkészült mézes tésztából Hárskút könyv formátumú krónikája is és megannyi szívből, rengetek munkával készült alkotás. A kiállítás díszítését teljesen titokban készítjük, szeretnénk ezzel meglepni – kedveskedni a mézes alkotások készítőinek is.
V. Mézes Kiállítás dekorációjának témáját Andersen – Hókirálynőjének meséje ihlette. A királynő díszes szánkóját, úgy alakítottuk ki, hogy a kiállítás látogatói ki is próbálhatják, milyen érzés beleülni egy szánba, amit egy vadhattyú húz. A mesebeli járműben mindenki kedvére fotózkodhat.
A Hókirálynő csillogó, általunk készített ruháját, a megnyitó ünnepségen, az est fellépője: Kaffehr Zsuzsanna viselte, aki varázsos dalokat adott elő, őt gyönyörű dallamokkal, zongorán Szalai Molli kísérte. A ruha a megnyitó ünnepség óta a kiállításban kapott helyet.
Az ünnepségen rendhagyó módon három közönségdíjast is hirdettünk, és a látogatók közül is kihúztunk két szerencsést, aki ajándékkal térhetett haza.
Újdonság volt, a Művelődési Ház falára kihelyezett a kiállításra csalogató, kivilágított „Mézes Hárskút” tábla.
Az est egyik nagy meglepetése a 3 szintes, mézeskalácsokkal díszített szülinapi torta volt, amit Dávid Kitti Éva készített, felajánlott munkáját ezúton is szeretnénk megköszönni.
Ajándékba, kínálásra kaptunk mézes süteményt is, amit köszönünk Bognár Csabának és feleségének Juditnak!
A hófelhős égbolt, nem születhetett volna meg, ha Tehel Istvánné nem készíti nekünk a 100 darab, gyönyörűséges horgolt hópelyhet. Szívből köszönjük!
A barkács munkákért, és a türelméért nem győzünk elégszer köszönetet mondani Zöld Tamás falugondnoknak.

Köszönjük a helyi szervezeteknek, akik már a kezdetektől támogatnak minket: a Farkaspagony Ifjúsági és Sport Egyesületnek, a Helyi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, a Hárskúti Hársfa Német Nemzetiségi Egyesületnek és a Hárskút Fejlődéséért Közalapítványnak!
Köszönettel tartozunk a családoknak, akik munkát és időt nem sajnálva készítik ezeket a mézes csodákat és hozzák el nekünk, ettől igazán szívet melengető és páratlan a Mézes Hárskút Mézeskalács Kiállítás.

Mindenkit sok szeretettel várunk!

Forrás: Tábori Ferenc Facebook oldala