Megállapodást kötött a NAIK, a Hungrana és a Vitafort

GMO mentes takarmánynövény. A kép illusztráció. A kép forrása: agroinform.hu
GMO mentes takarmánynövény - A kép illusztráció - A kép forrása: agroinform.hu

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) az Eső Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt.-vel, illetve a Hungrana Keményítő- és Izo-cukorgyártó és Forgalmazó Kft.-vel.

A megállapodás célja a GMO-mentes takarmánygyártás fejlesztése, valamint a Nemzeti Fehérjeprogram kutatás-fejlesztésének támogatása. A GMO-mentes takarmánygyártás fejlesztésének érdekében a NAIK stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Vitafort Zrt.-vel és a Hungrana Kft.-vel. A megállapodás védnöke Nagy István agrárminiszter volt. A becslések szerint 2050-re mintegy 9 milliárd ember él majd a földön, és ezért 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség, a tudomány szerint pedig tíz éven belül akár 40 százalékkal több fehérjére is lehet majd szükség.  A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központhoz országosan 12 kutatóintézet és négy gazdasági társaság tartozik – közölte Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója. Három kutatási terület határozza meg az intézmény működését: a precíziós gazdálkodás, a klímaváltozási alkalmazkodás és a kedvezőtlen adottságú területek hasznosítási lehetőségei. Emellett pedig ismét létrehozzák az öntözési kutatóintézetet – tette hozzá. Fontos, hogy kizárólag ellenőrzött, GMO-mentes alapanyagból állítsuk elő a termékeket, így a takarmány alapanyagokat is – hangsúlyozta Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója. A megállapodás lehetőséget jelent arra is, hogy a Nemzeti Fehérjeprogram kutatás-fejlesztését is támogassa a három intézmény. (Forrás: agrarszektor.hu)

Mint ahogyan Bagó Roland polgári kisgazda is felhívta a figyelmünket Komárom megyéből: az agrárminiszter elképzelése szerint ismét lesz öntözési kutató intézetet. Ezt Gyuricza Csaba NAIK fő-igazgatója jelentette be egy gödöllői rendezvényen. A jelenleg a precíziós gazdálkodás, a klímaváltozás, a rossz adottságú területek hasznosítása a NAIK fontosabb jelenlegi kutatási területei, és az öntözési lesz a 13. ilyen. Kiemelten fontos, hogy kizárólag ellenőrzött, GMO szennyezőktől mentes alapanyagokból készüljenek a gazdasági haszonállatok takarmányai. (KPE)