Meg akarják hekkelni Trócsányi László biztosi kinevezését

Fotó Magyar Nemzet

Várható volt, hogy politikai akciót indítanak Trócsányi László kinevezése ellen. A kormány kezében van most a döntés, fenntartjuk eddigi álláspontunkat – aminek semmi nem mond ellent – hogy Trócsányi László alkalmas EU biztosnak, vagy más, szintén alkalmas jelöltet állítunk.

A Polgári Kisgazdák azért is figyelik fokozott érdeklődéssel a biztosi kinevezés körüli eseményeket, mert amennyiben megüresedik egy EU képviselői állás, úgy a magunk részéről határozottan Erdős Norbertet javasoljuk erre a megbízatásra. (kpe)

Az EP jogi bizottsága összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László biztosi kinevezésével összefüggésben / Trócsányi: Megteszem a szükséges jogi lépéseket

 

Az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) összeférhetetlenséget állapított meg csütörtökön Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint az Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései miatt – közölte újságírókkal Sergey Lagodinsky, a JURI egyik alelnöke Brüsszelben csütörtökön. A zöldpárti német EP képviselő tájékoztatása szerint a szakbizottság 11 tagja az ellen szavazott, hogy az Európai Parlament külügyi bizottsága meghallgassa az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosi pozíciójára jelölt magyar politikust. Kilenc képviselő támogatta Trócsányi László meghallgatását. szakbizottság döntése értelmében Trócsányi László uniós parlamenti meghallgatásának folyamata szünetel. A zárt ülést követően kiszivárgott információk szerint a parlamenti szakbizottság nyilvánosságra fogja hozni azokat a pontokat, amelyek alapján a döntés megszületett. Hamarosan a nyilvánosság számára is hozzáférhető levelében a jogi bizottság azt fogja javasolni Ursula von der Layennek, az Európai Bizottság megválasztott elnökének, hogy vizsgálja felül Trócsányi László biztosi jelölését – közölték. Az Index EUrologus blogjának szerdán a jogi szakbizottság szóvivője azt mondta, a mostani döntés a gyakorlatban azt jelenti, hogy magyar kormánynak új biztost kell keresnie. Az EP jogi bizottsága a román biztosjelöltet is leszavazta, mert nem számolt el olyan kölcsönökkel, amelyekből ingatlant vásárolt, illetve saját pártját támogatta. A Magyar Nemzet arról ír: hétfő délelőtt újra az elgáncsolt biztosjelöltek ügyét veszi terítékre az EP jogi szakbizottsága (JURI).

Minden tényalapot nélkülöző politikai döntés született, amellyel szemben megteszi a szükséges jogi lépéseket – közölte Trócsányi László csütörtökön az MTI-vel. A zárt ülésen a hozzá feltett minden kérdésre transzparens választ adott, összhangban a már korábban benyújtott dokumentumokkal – közölte az EPképviselő, aki egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták, hogy a Magyarország számára történelmi jelentőségű portfólióra megfelelően készülhessen fel.

Az atv.hu kormányközeli forrásai szerint Orbán Viktor miniszterelnök megfontolja majd új jelölt megnevezését is, és hogy a bővítési portfólió a magyar biztosé marad. „A miniszterelnök nyilván konzultál Trócsányi Lászlóval a hogyan továbbról” – fogalmazott a lap informátora. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón hangsúlyozta: a magyar kormánynak egy jelöltje van, egyúttal mondvacsináltnak nevezte a Trócsányi László elleni támadásokat, melyek szerinte beleilleszkednek a Magyarország elleni támadássorozatba. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében azt írta: az EP bevándorláspárti képviselői „nem tűrik el, hogy az új bizottságnak olyan tagja legyen, aki igazságügyi miniszterként szolgált, amikor Magyarország lezárta a határt a bevándorlók előtt”, és azt szeretnék, ha a határokat megnyitnák a bevándorlók előtt, ahogyan az új baloldali olasz kormány megnyitja a kikötőket előttük”.

Szájer József fideszes EP-képviselő Brüsszelben azt nyilatkozta: „a döntés elfogadhatatlan, a jog megerőszakolását jelenti. Döntésével az Európai Parlament jogi bizottsága lábbal tiporta az unió jogi szabályait”. Kijelentette, a bizottság vitájában egyetlen konkrét érv sem hangzott el, amely valódi összeférhetetlenséget mutatna. A Fidesz csütörtöki közleményében az áll: a bevándorláspártiak mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák Trócsányi biztosi kinevezését, és újabb nyomást gyakoroljanak Magyarországra.

A DK szerint „Trócsányi László korrupt, ezért még a startvonalra sem engedték állni”. Gyurcsány Ferenc értékelése szerint „ami Magyarországon megy, az nem fogadható el Európában. Ágyő!” – írja közösségi oldalán a DK elnöke. Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő szerint Trócsányi „nem szakmai alkalmatlansága miatt bukik el, hanem azért, mert világossá vált: hazug és korrupt”. Csütörtöki Facebook-bejegyzésében a Momentum azt írta: „Trócsányi hazudott meghallgatásán. (…) Trócsányi állította, hogy 2014 és 2019 között a résztulajdonában lévő Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda ‘nem vállalt kormányzati megbízásokat’ Ez azonban egyértelmű hazugság, és tudjuk is bizonyítani” – írta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, hozzátéve: Cseh Katalin és Donáth Anna mindent megtett azért, hogy a valóság eljusson a jogi bizottság minden egyes tagjához.

INDEX.HU, ORIGO.HU, HVG.HU, 24.HU, ATV.HU, INDEX.HU, MANDINER.HU