Matolcsy György: Budapest egy „Kelet-Európai Államszövetség” déli fővárosa lehet / Matolcsy szeret nagyot álmodni.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Azt javasoljuk, hogy lépésről, lépésre, jó nekünk a V4-ek és jók a további barátok, de azt ne vitassuk, hogy barátok közt ki az első. (kpe)

A növekedés.hu portálon megjelent cikkében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke arról ír, hogy mely területeken érhetne el komoly eredményeket Magyarország 2030-ig. Úgy véli többek között, hogy az ország képes lehet a fejlett országok közül elsőként elérni a demográfiai fordulatot, ha mostantól évente 1500 gyermekkel több születik, minden évben az előző évhez képest, akkor 2030-ra elérjük a 110 ezres születésszámot, a nemzet fennmaradásához szükséges 2,1-es termékenységet.

A jegybankelnök szerint legalább egy magyar egyetem bekerülhetne 10 éven belül a legjobb 100 közé, kettő a legjobb 200 közé, és három a legjobb 300 közé. Úgy véli, hogy Szlovénia és Horvátország is társulhat a V4-ekhez, emellett „Budapest egy későbbi laza Kelet-Európai Államszövetség déli fővárosa lehet, sok aranyat érő értékkel”, az újra integrálódó Eurázsiai Kontinens keretein belül, amely szerinte igényli a csomópontokat Kína és NyugatEurópa között.

Forrás: növekedés.hu