Maruzsa Zoltán: Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek

Fotó femina.hu

A pedagógus szakszervezet elégedettségét fejezte ki, hogy a tanév végéig marad a távoktatás. A magunk részéről azért megkérdeznénk a szülőket is, hátha nekik is van erről véleményük. Azt bizonyosan lehet látni, hogy egyre nagyobb nehézséget jelent a szülők és nagyszülők számára, hogy folyamatos lekötöttséggel az oktatás terhének jelentős részét át kell vállalják. Különösen így van ez az alsóbb tagozatosok esetében, ahol pedagógiai felkészítettség nélkül a munkahelyükről egyre nehezebben távolmaradó szülők kell helytálljanak.

Érdemes lett volna, vagy talán még mindig az, meggondolni, hogy június hónapban legalább egy hét oktatás biztosított legyen annak érdekében, hogy a gyermekek időarányos lemaradása a tananyag megismerésében a pedagógus előtt is felmérhető legyen. (TKB)

Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek, a vidéki bölcsődék és óvodák hétfőtől, a fővárosiak pedig szintén június másodikától térnek vissza a „normális működési rendhez” – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján. Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: az iskolákban a tanév végéig, június 15-éig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, a tanév hossza nem változik. Jelezte továbbá: a helyi adottságoknak megfelelően lehet meghatározni az iskolákban azt, hogy hányan vegyenek részt a június 2-től lehetővé tett kiscsoportos iskolai konzultációs órákon.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az RTL Klub híradójának azt nyilatkozta: dupla terhet jelenthet a pedagógusoknak, hogy egyes diákok előrehaladását online kell felügyelnie, eközben az iskolaépületben fizikai ügyeletet kell adnia vagy felzárkóztató foglalkozást vezetnie. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a csatorna megkeresésére úgy reagált: „a feladat nem új, a hagyományos oktatás keretei között is egyes tanulókkal külön kell foglalkozni. A korrepetálás lehetősége a szakképző iskolákat nem érinti, ott az iskolák vezetői döntenek arról, hogy a diákoknak be kell-e járniuk, vagy marad a tantermen kívüli digitális oktatás a tanév végéig” – tudatta a tárca.

Az LMP arra kéri a kormányzatot, hogy ne feledkezzenek el a fogyatékos személyek nappali ellátását biztosító intézményekről, és amint lehet, közöljék a nyitás tervezett időpontját, hogy az érintettek fel tudjanak készülni.

MTI, HVG.HU, 444.HU, RTL KLUB HÍRADÓ