Kövér László: Világméretű küzdelem zajlik, vége lehet az EU-nak

A kép forrása: hirtv.hu

Két egymással kompromisszumra nem hozható oldal világméretű összecsapásáról beszélt a Katolikus Rádióban az Országgyűlés elnöke szerdán.

Az egyik oldalon állnak, akik azt gondolják, létezhet olyan demokrácia, amely a korlátlan szabadságra épül, a másik oldalon azok, akik szerint a demokrácia a rend és a szabadság egyensúlyára épülhet csak – mondta Kövér László.

Közölte: a demokrácia nem lehet ellentétes a többség akaratával, már pedig úgy látszik, Európában most ez lesz a trend.

A házelnök kérdésesnek nevezte az Európai Unió jövőjét. Úgy fogalmazott: nem merne nagy téteket feltenni arra, hogy 2030-ban még lesz Európai Unió.

A gyöngyöspatai kárpótlási ügyben szerinte egy szűk kisebbség az ügyvédek és a „Soros-féle háttérhatalom” hálózatának segítségével jelentős összegeket akar zsebre tenni.

Jog és igazság nem kerülhet egymással szembe – mondta Kövér László.

A fiatal korosztályból olyan képviselők kerültek be a parlamentbe, akiknek a neveltetése erős hiányosságokat mutat. Súlyosabb probléma, hogy a kommunikáció is megváltozott, és a parlament mint a vita színpada elvesztette jelentőségét szinte teljes mértékben. A botrány az, amivel az internetes oldalakra fel tudnak kerülni – vélekedett Kövér László.

Az érvek, a másik véleménye nem számít – mondta Kövér László.

Forrás: MTI, magyarnemzet.hu

A magunk részéről nem gondoljuk, hogy 2030-ra az Európai Unió megszűnne létezni. Úgy véljük, hogy az unión belüli ellentétek sokkal inkább a gazdasági ellentétekből, különbözőségekből adódik, mint az ideológiai eltérésekből. Ez idő szerint kapitalista világban élünk, amelynek a törvényszerűségeit a gazdaság, a gazdaságon belüli kíméletlen verseny határozza meg. Azt tartjuk lehetségesnek, hogy a „mag” Európa különválik és minden más a perifériára szorulhat. A különbségek ma is látványosan megjelennek az eurót használó országok és a saját fizetőeszközt megtartó országok között. A térségek közötti együttműködés, az EU-n belüli különböző államcsoportok léte és jövője nagymértékben függ az egyes országokban egyre erősebb nemzeti gondolkodás, ha úgy tetszik nacionalizmus jelenlététől. Egyre több ország mondja, hogy nekünk Itália, nekünk Ausztria, és így tovább – az első. Nekünk magyaroknak bizonyosan Magyarország az első és nagyon fontos, hogy az ezt megértő Európai Unió maradjon meg. (kpe)