Kósa Lajos: A kormány azt akarja, hogy a magyar települések tovább fejlődjenek

Fotó pixabay.com

Kósa Lajos Fidesz-alelnök szerint nem szakadt meg a 2006 ősze óta tartó jobboldali-konzervatív győzelemsorozat, de kétségtelen tény, hogy az ellenzék a korábbihoz képest működőképesebb stratégiára tért át a vasárnapi önkormányzati választásokon. A Fidesz-KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a XXI. Század Intézet hétfői, budapesti panelbeszélgetése előtti felszólalásában hozzátette: „versengő helyzet” állt elő a magyar politikában, „hús-vér politikusok fontos feladatokban mutathatják meg, hogy mit tudnak”. Úgy fogalmazott, az ellenzéki elit stabilizálta magát, és a 2022-es országgyűlési választásokon „ez az elit lesz: „Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc, Tóth Bertalan, Fekete-Győr András és a Jobbiktól majd előkerül valaki.” Kósa Lajos jelezte, hogy örül a vasárnapi eredményeknek, mivel a kormánypártok országosan 1,8 millió szavazatot kaptak, míg az ellenzék 1 millió 450 ezer voksot, amivel a Fidesz-KDNP-nek „abszolút többsége lenne a Parlamentben”. Úgy vélte, az ellenzék „kisakkozta”, hogy a Fidesz-KDNP által uralt centrális politikai erőteret meg kell szüntetni, és az önkormányzati választások bebizonyították, hogy „ez korlátozottan, de eredményes lehet”.

A több mint egyórás panelbeszélgetésen Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója a többi között úgy értékelt, hogy véget ért a magyar politika azon „rendkívüli állapota”, amikor minden fontos poszton kormánypárti politikus van. Ezzel szemben „normál üzemmód”, „kiélezett verseny” kezdődik – tette hozzá.

A kormány azt szeretné, hogy a magyar települések tovább fejlődjenek, függetlenül attól, hogy ellenzéki, vagy kormánypárti vezetés alatt vannak – hangsúlyozta Kósa Lajos hétfőn az M1 aktuális csatornán. A politikus a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a választást értékelve úgy fogalmazott, „tarka” a kép, hiszen a Fidesz nyerni tudott olyan városokban, amelyeket korábban „bevehetetlennek” hitt, elveszített korábbi fideszes körzeteket, néhány helyen pedig nagyon kicsi volt a szavazatkülönbség. Korábban a politikai struktúra egy centrális erőtérbe rendeződött, és ez lehetővé tette, hogy a Fidesz ott is nyerjen, ahol duális versenyben nem tudott volna győzni, most újra duális pártszerkezet jött létre – közölte Kósa Lajos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A Népszava a Fidesz kapcsán arról ír: az eddig szinte alig létező belső kritikák több forrásuk szerint is felerősödhetnek amiatt, mert a pártvezetés és Orbán Viktor kormányfő rossz stratégiai döntést hozott, amikor nem léptette vissza Borkai Zsoltot. Sokak szerint Orbánnak személyes kudarc is az önkormányzati választás eredménye, mert sem Szegedet, sem Miskolcot, sem Gödöllőt nem sikerült bevenni, pedig ezek mellett személyesen is kampányolt – közli a lap. A hétfőn Azerbajdzsánba utazó kormányfő delegációjának egyik tagja a Népszavának azt mondta: a miniszterelnök, bár elismerte, hogy nem erre az eredményre számított, igyekezett optimizmust sugározni. Informátoruk arra következtetett: a Fidesz megpróbál 2022-re minél többet visszaszerezni a most elveszített településekből. MTI, HIRTV.HU, ATV.HU, NÉPSZAVA