„Elszántan beleállunk az új campus megépítésébe” – közölte Vidnyányszky /Csütörtökön új vezetőket nevez ki az SZFE élére a fenntartó alapítvány

MTI Fotó: Rosta Tibor

Azok, akik aggodalommal figyeljük, hogy a jelenleg birtokon belül lévő balliberális művészeti irányt képviselők egyre elfogadhatatlanabb eszközökkel igyekeznek megakadályozni a szükséges átalakítást. megnyugvással vesszük tudomásul, hogy az egyetem átalakításának ügye és így a kultúrharcnak ez a része jó kezekben van.

A hallgatóknak tudomásul kell végre venni, hogy a jogaik nem határtalanok, a jog és a tanulói kötelezettség mindaddig, amíg hallgatók akarnak maradni, rájuk is vonatkozik. (kpe).

Az M5 kulturális csatorna szerda esti műsorában Vidnyánszky Attila, az SZFE fenntartói alapítványának kuratóriumi elnöke bejelentette, hogy Novák Emil filmrendező lesz az egyetem általános rektorhelyettese, Zalán János színész, producer pedig oktatási rektorhelyettesként dolgozik csütörtöktől. „Elszántan beleállunk az új campus megépítésébe” – közölte Vidnyányszky, hozzátéve, a jövő héten leülnek tárgyalni az egyetem filmes és színházi részén dolgozókkal. Az esetleges félreállására vonatkozó kérdésre azt mondta: sok támogatást kap és úgy gondolja, hogy ezt végig kell csinálnia.

Késő éjszakába nyúló fórumon döntöttek az SZFE dolgozói arról, hogy csütörtöktől kétnapos sztrájkba lépnek – közölte Forgács Péter rendező, az SZFE sztrájkbizottságának egyik tagja a hvg.hu-val. A sztrájk október 1-jén és 2-án reggel 8 órakor kezdődik, és aznap fél 5-ig tart. Csató Kata mesteroktató, a sztrájkbizottság tagja a 444.hu-nak azt mondta, az oktatók több mint fele jelezte már a sztrájkban való részvételét. Arról is beszélt, hogy Szarka Gábor kancellár találkozóra hívta az egyetem középvezetőit, és közölte velük, hogy ha nem jöhet be az egyetemre, akkor nem ír alá semmit, nem lesznek fizetések sem. Upor László az SZFE leköszönő rektor-helyettese az ATV Egyenes Beszéd műsorában arról beszélt, hogy fenyegetéseket már most is kapnak: az Oktatási Hivatal egy hatósági vizsgálatot kezdeményezett egy egyetem ellen, hogy megnézzék, rendben megy-e az oktatás az intézményben.

Szeptember 1-én kikiáltott követeléseihez tartva magát, az SZFE hallgatósága a kuratóriumot és annak döntéseit illegitimnek tekinti, így az általuk újonnan kinevezett kancellárt nem ismeri el. Az elfoglalt épületbe továbbra is csak az egyetem polgárait engedik be” – írták az egyetem hallgatói közleményükben.

HVG.HU, 24.HU, MAGYARNEMZET.HU, MTI, 444.HU, ATV.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ, NEPSZAVA.HU