Koronavírus információ – 2 millió 432 ezer a beoltott, 1890 az új fertőzött, elhunyt 170 beteg / Müller Cecília: kezeljük óvatosan a friss fertőzöttségi adatot

Fotó-koronavirus.gov.hu
 1. április 06. – 08:48

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 432 313 fő, közülük 922 886 fő már a második oltását is megkapta. 1890 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 691 743 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 170 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 22 098 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 418 568 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 251 077 főre emelkedett. 12 007 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1440-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltás a húsvéti ünnepek alatt is folyamatos volt. Magyarország Európában kiemelkedően teljesít, hazánk a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 24,2%-a már kapott oltást, szemben az uniós 12,7%-os átlaggal. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek 85%-a már megkapta az oltást. Szombattól Budapesten a háziorvosi rendelők és a kórházi oltópontok mellett már a szakrendelőket is bevonták az oltásba, a kijelölt 18 szakrendelőben ma is oltják a fővárosi háziorvosok által szervezett regisztráltakat. A beoltottak száma rövidesen eléri a 2,5 milliót, ezt követően a 144/2021-es kormányrendelet értelmében megkezdődik a lépcsőzetes újraindítás.

A fenti kormányrendelet értelmében a következő intézkedések lépnek életbe.

 • A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
 • Az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva.
 • Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
 • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.
 • A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
 • A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
 • A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.

A jelenleg hatályban lévő legfontosabb védelmi intézkedések:

 • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
 • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
 • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
 • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta

rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a járvány rendkívül intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet! Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be! Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a Favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/emmi-favipiravir-felirasan-embereletek-mulhatnak

A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat. A harmadik hullám kezdete óta újabb egymillióval nőtt a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az időseket különösen kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra www.vakcinainfo.gov.hu honlapon!

Azok a regisztráltak, akik még oltásra várnak leellenőrizhetik, hogy regisztrációjuk milyen státuszban van. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egy internetes felületet nyitott erre a célra.  Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/itt-ellenorizheti-hogy-nyilvantartjak-e-ont-oltandokent

A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált.

Az Operatív Törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását. Minden rendelkezésre álló és beérkező vakcinaszállítmányt teljes mennyiségben és mielőbb igyekszünk bekapcsolni az oltásba. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen.

Az uniós beszerzésből 5 gyártótól várunk 24 millió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez. A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is lekötöttünk. A kínai  Sinopharm oltóanyagból eddig 1,1 millió adag vakcina érkezett, ezt elsősorban a háziorvosok használják a regisztrált idősek első és második körös oltásához. Az orosz vakcinát is a regisztrált idősek oltására használják a megyei kórházak oltópontjain.  Az OGYÉI két újabb keleti vakcina (CanSino, CoviShield) behozatalát is engedélyezte, de ezek szállítása csak hetek múlva várható. A Magyarországra érkezett vakcinákról: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipusa-es-mennyisege-9

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult, de a második körös oltások folytatódnak és természetesen azokat az egészségügyben dolgozókat is még beoltják, akik most jelentkeznek oltásért a kórházi oltópontokon.

Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Eddig összesen 87 ezren éltek az oltás lehetőségével, többségük már a második oltását is megkapta. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat az intézmény vezetésénél jelezhetik e szándékukat. Azokba az intézményekbe, ahol a járványügyi helyzet eddig nem tette lehetővé az oltást, az oltócsapatok visszatérnek. Az idősotthonokban már egyértelműen érezhető a védőoltás pozitív hatása.

Harmadik körben, február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása kórházi oltópontok és a háziorvosoknál.  Az eddig regisztrált 65 év felettiek 85%-a már megkapta az oltást a háziorvosnál vagy kórházi oltóponton. Az oltás folyamatos, minden regisztrált idős sorra fog kerülni. Az Operatív Törzs eddig is azt kérte és most is azt kéri a háziorvosoktól, hogy a rendelkezésre álló vakcinákkal a praxisukban a még be nem oltott regisztrált idősek oltását végezzék és a legidősebbektől haladjanak kor szerint lefelé. Az oltás történhet a háziorvosi rendelőben, kórházi oltóponton vagy az idős ember otthonában is.

Negyedik körben, február 11-én megkezdődött  a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Erre eddig az AstraZeneca vakcinát használták, mert az eddigi előírások szerint csak 18-59 év közöttieket  lehetett vele oltani. Március második hetétől az AstraZenecát már a 60 év felettiek oltására is használják.

Ötödik körben megkezdődött a védekezésben résztvevő rendőrök, rendvédelmi dolgozók és katonák oltása is. Erre azért van szükség, hogy a járvány elleni egészségügyi és rendvédelmi védekezés, az ország közbiztonsága és határvédelme továbbra is zavartalan legyen.

Hatodik körben megkezdődött a kritikus infrastruktúrában dolgozók oltása. Például az ország áramellátását biztosító paksi atomerőmű, a tömegközlekedési vállalatok (MÁV, BKK, GYSEV) érintett dolgozóznak oltása.

Hetedik körben megkezdődött az óvodai,  iskolai, bölcsődei dolgozók kampányszerű oltása is. Ennek részleteit itt olvashatja: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ma-elkezdodott-az-ovodai-es-iskolai-pedagogusok-soron-kivuli-oltasa

A szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálni kell a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd a regisztráció tényét jelezni kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról, és gondoskodik az oltás megszervezéséről: kórházi oltóponton (Pfizer) vagy a háziorvosi rendelőben (Moderna). Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/az-oltast-kero-varandosok-regisztraljanak-majd-azutan-jelezzek-oltasi-szandekukat

Kérjük az oltandókat, hogy akár a háziorvosi rendelőben, akár kórházi oltóponton történik az oltás, az előre egyeztetett időpontra  pontosan érkezzenek, hogy a csoportosulást, a tumultust elkerüljék! Továbbá kérjük az oltandókat, hogy ha tehetik, akkor nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot, mert ez jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt. Hozzájáruló nyilatkozat: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/hozzajarulo-nyilatkozat-nyomtassa-ki-toltse-ki-es-vigye-magaval-az-oltasra

Továbbra is kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. Felhívjuk a figyelmet, hogy a kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet.

Forrás: koronavirus.gov.hu

 

Müller Cecília: kezeljük óvatosan a friss fertőzöttségi adatot

A húsvéti ünnep négy napja után álltak ismét kamerák elé a friss hírekkel – a nyitás miatt nagyon várt 2,5 milliós oltásszám kapujában. Erről nem esett szó a tájékoztatón, de az elhangzott: az alacsony napi fertőzöttségi adat nem ad okoz optimizmusra, valószínűleg az ünnepek után megnő az orvoshoz fordulók száma. Elhangzott: a háziorvosok is megkapták a poszt-covid módszertani ajánlást, hozzájuk és a poszt-covid ambulanciákhoz is fordulhatnak az érintettek.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese kezdte az operatív törzs tájékoztatóját a rendőrségi információkkal.

A hosszú hétvégén 3851 ember a közterületeken, 68 a tömegközlekedésben, 30 bevásárlóközpontban és üzletben nem vagy rosszul hordta a maszkot, ami miatt intézkedtek velük szemben.

Pénteken a budapesti Filozófusok Parkjában egy fiatalokból álló csoport sok tagja nem viselt maszkot, összesen 18 személlyel szemben indult szabálysértési eljárás.

Egy gönyűi virágboltot bezárattak a hosszú hétvégén, mert az üzemeltető nem tartotta be a védelmi előírásokat.

1019 rendőri intézkedés volt eddig a vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonaktozó szabályok megsértése miatt. A hosszú hétvégén 16 vendég és 2 üzemeltető ügyében jártak el, 3 vendéglátóhelyet zárattak be. Akasztón egy söröző, Maglódon egy söröző kerthelyisége volt nyitva, a budapesti Lánchíd utcában és Üllés településen egy-egy vendéglátóhely volt szabályellenesen nyitva és vendégeket szolgáltak ki (utóbbi helyen a mosdóban bukkantak rá a bujkáló vendégre).

3249 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok megszegése miatt.

Egy XIII. kerületi magánlakáshoz április 1-jén csendháborítás miatt hívták a környékbeliek a rendőröket, akik 5 főt ellenőriztek, 3 fő sértette meg a kijárási tilalmat. Ám a figyelmeztetés és a szabálysértési eljárás ellenére később vissza kellett menniük, ezért a kerületi rendőrkapitányságra előállították az ott lévőket.

Az Erzsébet körúton egy Airbnb-lakásban intézkedtek 6 fővel szemben csendháborításos állampolgári bejelentés miatt, a Dohány utcában 11 személlyel szemben szintén Airbnb-lakásban. Itt az üzemeltetővel szemben is eljárást indítottak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kezdésként hangsúlyozta:

“az első szó a köszöneté kell hogy legyen. Csak ezen a négy napon 276 ezer embert oltottunk be, ezt köszönöm mindenkinek”

mondta, megemlékezve a húsvétkor dolgozó egészségügyi dolgozóknak, önkénteseknek, és azoknak is, akik megjelentek az oltópontokon felvenni a vakcinát. A reggel közzétett napi adatok közül megemlítette: mintegy 2 432 000 beoltott személy van már Magyarországon (legalább első oltás), több mint 900 000 ember már a második dózist is megkapta. Az átoltottság az uniós átlag közel duplája: Magyarországon a lakosság 24,2 százaléka kapott legalább egy adag védőoltást (az uniós átlag 12,7 százalék). Az eddig regisztrált 65 év felettiek 85 százaléka már megkapta az oltást.

A 80 éven felüliek körében több mint 90 százalékos az átoltottság.

Egyre több praxisban “elfogynak” a 65 év feletti regisztráltak – de még mindig vannak, akikről “nem tudnak”, mert nem regisztráltak, őket a jelentkezésre biztatta Müller Cecília.

A honvédségi buszok kedden Komárom-Esztergom megyében járják a kistelepüléseket az oltások beadásáért.

A pedagógusok, köznevelésben dolgozók oltásának első köre (a korábban regisztráltak) rendben lezajlott.

Szerdán Pfizer vakcinát várnak, 246 800 adagot, ebből fogják folytatni a pedagógusok második körös oltását és a lakosság vakcinálása is folytatódik.

A várandósok, szoptatós édesanyák a Pfizer és a Moderna vakcinával oltják, már 3,8 millió fölött van az oltásra regisztráltak száma. “Az utóbbi 5 hét alatt nőtt a jelentkezők száma, mintegy másfél millióval többen jelentkeztek ezen idő alatt, mint a korábbi adat volt” – mondta Müller Cecília.

A március végi KSH-felmérés szerint a lakosság 55,6 százaléka beoltatná magát, 20 százalék talánnal válaszolt – az országos tisztifőorvos szerint később ők is igenre váltanak majd, így elérhető lesz a kívánt 70 százalék körüli oltotti szám.

Müller Cecília szeretne hinni abban, hogy a fent említett rendőri intézkedést kívánó jelenségek kivételek, és a lakosság fegyelmezettségének meglesz az eredménye, és hamarosan tetőzik a járvány, de egyelőre még sokan vannak kórházban, és magas az elhunytak száma is. Meghaladta a 250 ezret az aktív fertőzöttek száma is.

A poszt-covidban, vagyis a fertőzés után hosszan elnyúló betegségben szenvedőket is megszólította a szakember: aki fáradtságot, alvászavart, szív- tüdőproblémát tapasztal, forduljon a poszt-covid klinikákhoz, ezek az egyetemi kórházakban működnek. Van egy központi módszertani ajánlás arra, milyen kezelés javasolt az ilyen lassan gyógyuló betegek számára.

Ezt a módszertant a háziorvosok is megkapták.

Az alacsonyabb fertőzöttségi számmal kapcsolatban azt mondta, hogy a valóság valószínűleg nem ennyire kedvező, mint amit ez alapján lehetne gondolni, ugyanis az ünnepek után bizonyára megnő az orvoshoz fordulók száma.

A szennyvízvizsgálatok szerint országos szinten stagnál az ürített vírusmennyiség, de egyrészt ez magas szinten áll, vagyis folyamatosan magas a betegek száma, másrészt két városban van emelkedés is (enyhe fokú; Szeged és Szolnok), míg csökkenés nem tapasztalható.

Kérdések

Honnan lehet tudni, hogy kialakult-e a védettség, mert az oltás utáni vizsgálatok nem mindig mutatnak ki antitesteket?

Az atitesteket termelő sejtek működése a védőoltás vagy a fertőzés után elkezdődik. Fontos, hogy mikor történik a mérés. Az ellenanyag-válasz ráadásul csak az egyik vonala a védettségnek, a másik fontos védvonal a sejtes immunitás, amit viszont nehézkesebb mérni. Sok olyan betegség létezik az országos tisztifőorvos szerint, amikor nincsenek antitestek a szervezetben egy bizonyos idő után, de a memóriasejtek (fehérjék) emlékeznek a korábbi anyagra és a szervezetet beállítják az azonnali védekezésre. Vannak a sejtes immunitás mérésére szolgáló vizsgálatok már Magyarországon is, de addig marad a védőoltások felvétele és a higiéniai előírások betartása.

Forrás: infostart.hu