Kína elnöke: Az emberiség példátlan kihívásokkal néz szembe, a világ válaszúthoz érkezett

Fotó MTI, EPA, Világgazdasági Fórum, Pascal Bitz

Az indonéziai Bali szigetén tartansó keddi G20 csúcstalálkozó előtt folytatott kétoldalú tárgyalásokat az Egyesült Államok és Kína. Találkozásukkor mindkét vezető az őszinte párbeszéd fontosságára, az együttműködés szükségességére hívta fel a figyelmet.

Hszi Csin-ping kínai és Joe Biden amerikai elnök a mai napon találkozott egymással a G20 országcsoport keddi csúcsát megelőzően Bali szigetén. A két vezető találkozásakor Biden elmondta, hogy a két országnak túl kell lépnie a nézeteltérésein, és reményét fejezte ki, hogy „nyílt és őszinte” párbeszédre lesz lehetőségük.

„A két nemzet vezetőjeként véleményem szerint közös felelősségünk, hogy megmutassuk, Kína és az Egyesült Államok képes kezelni a nézeteltéréseinket, megakadályozni, hogy a versengés bármiféle konfliktussá váljon, és meghatározni a közös munka módjait a kölcsönös együttműködésünket igénylő, sürgős globális kérdésekben”

– fogalmazott Biden. Az amerikai elnök megjegyezte továbbá, hogy a világ azt várja az Egyesült Államoktól és Kínától, hogy kulcsszerepet játsszon a globális problémák megoldásában, az éghajlatváltozástól kezdve az élelmezésbiztonsági kérdésekig.

Válaszul Hszi közölte Bidennel, hogy kész őszinte tárgyalásokat folytatni a kétoldalú stratégiai kérdésekről, és megvitatni a regionális és globális helyzetet.

„A mai találkozónkon kész vagyok arra, hogy őszinte és részletes eszmecserét folytassunk Önnel a Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok szempontjából stratégiai fontosságú, valamint a regionális és globális kérdésekről”

– mondta a kínai elnök. Megjegyezte továbbá, hogy minden országgal együtt kell működni a világbéke és stabilitás reményének megvalósítása érdekében.

„Az emberiség példátlan kihívásokkal néz szembe, a világ válaszúthoz érkezett; és hogy merre tovább, az olyan kérdés, amelyen nemcsak mi, hanem minden ország gondolkodik. A világ elvárja Kínától és az Egyesült Államoktól, hogy megfelelően kezeljék kapcsolatukat”

– fogalmazott Hszi.

Elemzők szerint Biden és Hszi találkozója különösen fontos, hiszen a világ két vezető hatalmának kapcsolata rég nem látott mélyponton van. A megbeszélésen minden bizonnyal szó lesz Tajvan helyzetéről, az orosz-ukrán háborúról, az észak-koreai fegyver kísérletekről, valamint a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról is.

Forrás: hirado.hu