Kevés használható módosító indítvány volt a költségvetési előterjesztéshez

A kép forrása: kormany.hu

A költségvetési vitát a kormányoldal részéről érthetően uralta a családvédelmi törvény, a babaváró törvény, tehát a családvédelem szükségességének hangoztatása.

A magunk részéről hiányoltuk, hogy a kormányoldal éppen úgy, mint az ellenzék, nagyon keveset foglalkozott az Európai Unióból nekünk járó támogatások felhasználásával a 2020. évben. Az unióból érkező források olyan értelemben szabad pénznek minősülnek, hogy a kiadási oldalon nem kell megjelenjen a hazai forrás. Az unióból beérkező és különböző jogcímeken felhasználható források meggyőződésünk szerint az eddiginél is nagyobb mértékben kell, hogy szolgálják a magyar vidék és mezőgazdaság fejlesztését. 

A magyar mezőgazdaság következő éve nem ígérkezik könnyűnek. Az egyre veszélyesebben kibontakozó vámháború, egyes nagyhatalmak kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája hasonló súllyal nehezedik a következő évre, mint a fenyegető éghajlatváltozás.  A következő évek egyik legfontosabb feladata lenne a vízgazdálkodás átalakítása, fejlesztése. A most látható költségvetési források a vízgazdálkodás szükséges fejlesztéséhez nem látszanak elégségesnek, legfeljebb a szinten tartáshoz. Az uniós források felhasználásával azonban megindulhatna az immáron nem halasztható vízvisszatartás, ez azonban jelentős beruházásokat igényel. Korábban számos megvalósításra váró terv volt, amelyeket vagy pénzügyi források hiányában, vagy politikai megfontolásokból félretettek. Ha komolyan vesszük az éghajlatváltozás kérdését – és ez kötelességünk – itt az egyik megkerülhetetlen igény a Magyarországon átfolyó vizek tartós hasznosítása. A költségvetési vitában leginkább azt fájlaltam, hogy hiányzott a szükséges távlati kitekintés, a szemléletmódok rögzülni látszanak. A változás pedig akkor is jön, ha nem veszünk arról tudomást.

A Polgári Kisgazdák a vízügyi problémáinkat napirenden kívánják tartani. TKB

Gulyás Gergely: A jövő évi költségvetés vitája bizonyította az ellenzék komolytalanságát és alkalmatlanságát

A  jövő évi költségvetés vitája bizonyította az ellenzék komolytalanságát és alkalmatlanságát – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Volt olyan ellenzéki vezérszónok, aki szinte szóról szóra a 2017-es költségvetési beszédét mondta el a parlamenti vitában, a Jobbik pedig több „szánalmas és nevetséges” módosító indítványt nyújtott be a javaslathoz – hangoztatta Gulyás Gergely. Megismételte: a 2020-as büdzsét a kormány a családok költségvetésének tartja, mert minden korábbinál lényegesen nagyobb mértékű családtámogatási intézkedéseket tartalmaz. Tájékoztatott továbbá arról, hogy a Belügyminisztérium a költségvetésben szereplő mintegy 1,5 milliárd forinton felül 825 millió forintot kapott szúnyogirtásra, és további 307 település kerül be abba a körbe, ahol gyérítik a szúnyogokat.

A kórházak adósságállományával kapcsolatban közölte: a kormány célja a finanszírozás átalakítása, hogy ne jelentkezzen minden évben újra és újra ez a probléma. Idén is lesz adósságkonszolidáció, de a cél, hogy jövőre minden kórháznak olyan kapacitást állapítsanak meg, amelyből az intézmény ki tud jönni – tette hozzá. A 444.hu cikke szerint a tárcavezető „alkalmi nehézségnek” nevezte a hazai orvoshiányt. MTI, 444.HU