Kásler Miklós: Végig visszük az egészségügyi változtatásokat

Korszerű kórházi váró. - A kép forrása: szakinfo-epeteszet.hu

Ma mindenki az egészségügy megújulását várja, a kormány pedig minden segítséget megad ahhoz, hogy új egészségkultúra alakuljon ki Magyarországon – hangoztatta az emberi erőforrás-miniszter szerdán Egerben.

Dr. Kásler Miklós orvos, egyetemi tanár, az emberi erőforrások minisztere. – A kép forrása: hirado.hu

 

Kásler Miklós a Magyar Kórházszövetség XXXI. kongresszusát megnyitva kijelentette: a teljes finanszírozási rendszer átalakítására készülnek. „A változások érdeksérelemmel járnak, vágyakat, találgatásokat szülnek. Nem érdemes találgatni, ezt a változást végig visszük” – húzta alá a miniszter. A Népszava megjegyzi: a kongresszus résztvevői abban bíztak, hogy megtudnak valamit a készülő változások részleteiről, de annál több, mint ami a tárca ágazatot megújító programjáról eddig is ismert volt a sajtóból, most sem hangzott el. A Magyar Kórházszövetség minden lehetséges eszközzel támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma által elindított népegészségügyi programokat. A szövetség Egerben tartott háromnapos kongresszusának nyitónapján, szerdán elfogadott, az MTI-hez eljuttatott állásfoglalás szerint ugyanakkor további lépések szükségesek az ápolók, az orvosok és a kórházi háttérszolgáltatásban dolgozó munkatársak jobb bérezésére, valamint a kórházi finanszírozási rendszer ráfordítás- és értékarányos átalakítására. A szövetség kinyilvánította, kész együttműködni a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, az egészségügy finanszírozását érintő javaslatok megvalósításában. (Forrás: MTI)

Dr. Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselő, a Kisgazda Polgári Egyesület országos szervezetének az elnöke. – A kép forrása: papa-ma.hu

Dr. Turi-Kovács Béla: “Az egészségügy állapota és viszonyai az egész magyar társadalmat közvetlenül és rendszeresen érinti. A sajnálatosan nagyrészt idősekből álló kisgazda társadalom, különösen érzékenyen viszonyul minden olyan helyzethez, ami egészségi állapotát befolyásolja. Az orvosok minden erőfeszítése ellenére ma még hosszú várólisták vannak, igen nagy különbségek az ország egyes térségeiben az elérhető egészségügyi szolgáltatások között. Aggodalommal figyeljük, hogy egyre inkább teret hódít az egészségügyben is a privát-szolgáltatás, amelyet ma még csak a társadalom kisebbik része tudja megfizetni. A Parlamentben és azon kívül, azokat a változtatásokat tudjuk támogatni, amelyek minden magyar polgár számára – szegénynek és gazdagnak egyaránt – javítani tudja az egészségügyben a szolgáltatások színvonalát”. (Forrás: Dr. Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület országos szervezetének az elnöke)