Visszatérő gond: a vadkár

fotó Blaumann Ödön | vadfotos.hu) vadaszativedegylet.hu

Kevés olyan gazdálkodó van,akit ne érintene a vadak által okozott kár. Az ő figyelmükbe ajánlom az, Agrárágazat  című havi lap 2020. augusztusi számát,abból is az “Új front nyílt a vadkár-harcmezőkön” című írást,melyet röviden ismertetek.

A cikk elsődlegesen a takarónövények alkalmazása kapcsán bekövetkezett újabb problémákkal foglalkozik. Ezen növények védik a termőföldet a szél,a csapadék,az aszály. stb. okozta károktól.

Az érintett gazdálkodókat ugyanolyan érzékenyen érintik a vadkárok,mint a hagyományos növények termesztőit. A rágás,a taposás mind kárt okoz. A károk elszámolása azért is nehéz,mert a vadászok sokszor nem ismerik a takarónövényes technológia lényegét,és íy azt nem is tartják értéknek,nem számolják el a kár..

A gazdálkodók szerint a becslők sok esetben nem értik a takarónövényekben rejlő értéket,így a kárt sem számolják el kellő mértékben. Gondot jelent az is,hogy a károk sokszor pár nap alatt eltűnnek,igen nehéz a bizonyítás,amely teher a termelőre hárul. Optimális esetben is a kárnak csupán 90 %-át térítik meg.

A vad járásának megismerésével,szükségleteik,életmódjuk  feltárásával a kár jelentős része megelőzhető a legtöbb esetben. Az országon belül Somogy,Zala és Baranya megye a legérintettebb a vadkár szempontjából.

A kifizetett éves vadkár összege általában meghaladja a kétmilliárd forintot is! A  kárt általában a vadásztársaságok kötelesek megtéríteni. Ha öt napon belül nem kerül sor megegyezésre,úgy  károsult az illetékes jegyzőhöz fordulhat,majd más leghe4tőség hiányában  jöhet a bírósági per…

Különbséget kell tenni a vadak által okozott vadkár,és a vadászok által okozott vadászati kár között,ami természetesen ritkábban fordul elő. Sokszor hasznos megoldás lehet a vadászatra jogosultak és a földhasználók között megkötött vadkárátalány-megállapodások is. Elvárás,hogy a gazdálkodó is mindent tegyen meg a kár előzetes elhárítása,majd csökkentése érdekében is.

A Polgári Kisgazdák mind a gazdálkodóknak,mind a vadászatra jogosultaknak a jóhiszemű,kellően gondos magatartást tudják csak ajánlani,mert a hosszas és költséges pereskedés senkinek nem érdeke.

 Dr.Bakos Zoltán