Kaposváriak nyerték az Agrolympiát

Fotó: sonline.hu

A Polgári Kisgazdák örömmel látják a fiatalokat a mezőgazdasági iskolákban, de továbbra is az a véleményük, hogy az általános iskolákban kell megalapozni a föld és fölművelés megismertetése-szerettetése által az elkötelezettséget. A fiatalok öröme rávilágít arra, hogy a mezőgazdaságban a „teremtés” csodája ismétlődik napról, napra. (kpe.hu, PI)

Bálakazlakból toronyépítés és traktorkerék-csere: nyolc középiskola diákjai közül a Gantner Márk, Bálint Dominik, Vati Flórián és Ládás Olivér alkotta somogyi küldöttség nyert és így ők képviselik hazánkat a harmadik Agrolympián szeptemberben, Portugáliában.

Bálakazlakból tornyot építettünk, vetőgépet állítottunk be, de toronymagasan a traktorkerék-csere volt a legizgalmasabb – mondta a sonline.hu-nak a 17 éves Vati FlóriánA 4 perc 31 másodperces eredménnyel mi voltunk a leggyorsabbak, igyekeztünk tempósan dolgozni, akárcsak a Formula–1-es szerelők. Sikerült: majdnem egy percet vertünk a második helyezettre.

Nyolc agrár-középiskola csapata indult az erőpróbán, s a kaposvári Ládás Olivér szerint a szervezők igazán kitettek magukért. Életszerű feladatok tömegével tesztelték a hallgatók felkészültségét: volt, amikor a traktoros szlalomozást pontozta a zsűri, a következő pillanatban már centi pontosan tolatva álltak a kijelölt parkolóba.

A győzelem érdekében odatettük magunkat, motiváltak voltunk, alapvetően ennek köszönhető a győzelem – mondta Bálint Dominik:

Végig jól éreztem magam, s nagyon örülök, hogy kijutottunk a portugáliai döntőre. Ez egyúttal azt jelenti, hogy nyáron nincs lazsálás, augusztusban teljes erőbedobással gyakorlunk.

A versenyre Zsinkó Endre és Kakucs Balázs készítette fel a fiatalokat, akik mindannyian tovább akarnak tanulni. Vati Flóriánt elsősorban a növényvédelem és a növényorvoslás rejtelmei érdekli, s ha minden tervei szerint alakul, az egyetem után családi gazdaságukban áll munkába. S mivel csábít a szakma? Szerinte a mezőgazdaság tettekre sarkallja a bizonyítani vágyó fiatalokat, a pálya ötvözi a hagyományos munkát a modern technikával, s annyi szépséget, izgalmat rejt magában, hogy érdemes még hosszú éveket tanulással tölteni. S addig az agrárolimpia kellő muníciót ad a gyakorlati tudnivalók elmélyítéséhez.

(Forrás: sonline.hu)