Josep Borrell egy gyorsreagálású európai haderő megteremtését sürgette, Szijjártó Péter szerint a migrációs hullámot meg kell állítani

Fotó Szijjártó Péter facebook oldala

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Claudio Graziano tábornok, az EU Katonai Bizottságának elnöke az uniós védelmi miniszterek informális találkozója előtt, a szlovéniai Brdo pri Kranjuban egy bárhol bevethető gyorsreagálású európai haderő létrehozását sürgette, rámutatva, hogy az afganisztáni válság esélyt kínál az évtizedes bénultság felszámolására. A két európai uniós tisztségviselő egyaránt úgy nyilatkozott: ahhoz, hogy az unió reagálni tudjon a határain túli konfliktusokra, meg kell kezdenie egy ötezer fős gyorsreagálású haderő létrehozását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brdo pri Kranjuban kijelentette, 2015-ben is folyamatosan hangzottak el azok a nyilatkozatok, amelyek akkor a szíreket biztatták arra, hogy jöjjenek Európába, most pedig az afganisztániakat biztatják ugyan erre. „Ez rendkívül súlyos migrációs kockázattal jár” – mondta, hozzáfűzve: mi magyarok kihoztuk azokat az afgánokat, akik nekünk segítettek korábban a nemzetközi műveletekben, rajtuk kívül azonban nem vagyunk hajlandóak befogadni egyetlen afgánt sem. A miniszter hangsúlyozta, hogy a migrációs hullámot nem inspirálni kell, hanem meg kell állítani.

„Semmilyen elosztási mechanizmusban nem vagyunk hajlandóak részt venni, legyen felkérés az EU vagy a NATO részéről” – tette hozzá.

Forrás: MTI