Jobban megéri állampapírt vásárolni

A kép forrása: magyarhirlap.hu

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a Pénzügyminisztérium tegnap benyújtott javaslatát, június elsejétől még inkább megéri állampapírba fektetni, mivel a kamat után nem kell majd adót fizetni.

A javaslat elfogadása esetén a magánszemélyek a bankszámlaköltségeken is sokat spórolhatnak, hiszen jelentősen csökken a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke.

A könnyítések összességesében akár 27 milliárd forintot is hagyhatnak a magánszemélyeknél. Az étel- és italautomaták után megkezdődik a teljes automata-piac kifehérítése, amely a szektor tisztességes szereplőinek védelme mellett több százmilliós bevételt hozhat az államkasszának is.

A Pénzügyminisztérium célja a lakossági állampapír-állomány megduplázása, a benyújtott törvényjavaslat ennek előkészítését segíti elő.   A június 1-től kibocsátott lakossági állampapírok kamatának adómentessége a megtakarításra ösztönzés és a pénzügyi tudatosság növelése mellett több pénzt hagy a magánszemélyeknél is. Annak ellenére, hogy a magyar személyi jövedelemadó a maga 15 százalékával a harmadik legalacsonyabb mértékű az Európai Unióban, mégis nagy könnyebbséget jelent, hogy nem számít jövedelemnek az állampapír utáni kamatjövedelem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kamat teljes összege a magánszemélynél marad, vagyis még a személyi jövedelmi adót sem kell fizetni utána. Ha az Országgyűlés elfogadja a tárca javaslatát, az érintettek évente összességében akár 13-17 milliárd forintot spórolhatnak.

A törvényjavaslat emellett előkészíti, hogy az étel- és az italautomaták mintájára más automatákat is bekössenek az adóhivatalhoz. Az automatásoknak – így például a parkolóautomaták üzemeltetőinek – be kell majd jelenteni a leglényegesebb adatokat az adóhivatalhoz. Már önmagában a regisztráció is jelentős többletbevételt hozhat, hiszen így még több kontrolladat áll az adóhivatal kockázatelemzőinek a rendelkezésére.

A bankszámlaköltségek radikális csökkentésében is segíthet a benyújtott törvényjavaslat, amely jelentősen mérsékli a bankok által fizetendő a pénzügyi tranzakciós illeték összegét, így az ügyfelek részére is olcsóbbá válhat a bankolás. Lakossági átutalások esetén a pénzintézetek évente 800 forinttal letudhatják a tranzakciós illetékfizetési kötelezettségüket. Abban az esetben, ha a magánszemélynek az adott évben nincs egyetlenegy 20 ezer forint feletti átutalása sem, akkor még az igen kedvezményes évi 800 forintos illetékfizetési kötelezettség alól is mentesül a pénzintézet.

(Pénzügyminisztérium, kormany.hu)

17 milliárdot is nyerhetnek a magyarok az állampapír kamatadójának eltörlésén

Akár 27 milliárd forint is a lakosság zsebében maradhat, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a Pénzügyminisztérium kedden benyújtott javaslatát – írja a PM szerdai közleményében. A javaslat értelmében többek között

június 1-jétől adómentes lesz a lakossági állampapírok kamata. A kamatadó eltörlése után 13-17 milliárd forint maradhat a befektetők zsebében a tárca számításai szerint.  

A fizetésük több mint 1 százaléka rámegy a banki díjakra.

Emellett a bankszámlaköltségeket is csökkentené a javaslat, a bankok által fizetett tranzakciós illeték csökkentésévek az ügyfelek is jól járnának a remények szerint, bár az előző körben a bankok egy része benyelte a kedvezményt. Jelenleg Magyarországon kiemelkedően sokat kell fizetni a banki szolgáltatásokért. 

Lakossági átutalások esetén a pénzintézetek évente 800 forinttal letudhatják a tranzakciós illetékfizetési kötelezettségüket. Abban az esetben, ha a magánszemélynek az adott évben nincs egyetlenegy 20 ezer forint feletti átutalása sem, akkor még az évi 800 forintos illetékfizetési kötelezettség alól is mentesül a pénzintézet.

A törvényjavaslat alapján minden automatát regisztrálni kellene a NAV-nál. 2018 július 1. óta az élelmiszer-automaták esetében ez már kötelező, azonban a törvény most minden automatára (parkolóautomatákra, vagy például az autómosóknál működő automatákra is) kiterjesztené ezt a kötelezettséget. Az ital- és ételautomaták NAV-hoz való bekötéséről itt írtunk részletesebben.

index.hu, zed