Itt olvashatja Orbán Viktor rendkívüli bejelentésének részleteit

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

A kormány ma éjféltől ismét bevezeti a rendkívüli jogrendet.

  • rendezvényeken csak minden harmadik széken lehet ülni
  • a maszk viselése kötelező, a hatóságok minden rendezvényt ellenőriznek
  • a szórakozóhelyeket bezárják
  • éjfél és reggel öt órakor kijárási korlátozás lesz
  • a reggeli és délutáni csúcsban járatsűrítés lesz a tömegközlekedésben
  • országszerte újra ingyenes lesz a parkolás

A járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában másfélszer annyi a fertőzött, mint Magyaországon. Ez azért fontos, mert Magyarország öt-hét nappal követi Ausztriát. Ha ez így lesz, akkor decemberre a kórházak elérik a teljesítőképességük határát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülés keddi ülése után a Facebookra feltöltött videójában.

A járvány most is, mint tavasszal az idősek életét veszélyezteti leginkább. A politikai vitákat most félre kell tenni. Gyors cselekvésre van szükségünk. Legutóbb is két hét kellett, hogy az Országgyűlés olyan jogszabályokat fogadjon el, amivel büntetni kell a maszkviselés szabályait. Ebben a helyzetben ez végképp abszurd. Ha a vírus terjedése gyors, akkor nekünk is gyorsnak kell lennünk

– tette hozzá a miniszterelnök.

Kiemelte, hogy a kormány úgy döntött, ma éjféltől ismét bevezeti a rendkívüli jogrendet. És arra kérik az Országgyűlést, hogy ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg.

A rendezvényeken – sportrendezvényeken, színházban, moziban csak minden harmadik széken lehet ülni, és a maszk használata kivétel nélkül kötelező.

A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be a szabályokat, be fogják zárni.

A kormányfő hangsúlyozta: az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását a szórakozóhelyeken egész egyszerűen lehetetlen kikényszeríteni. Ezért a javaslatukra a kormány úgy döntött, hogy a szórakozóhelyeket bezárják.

„Éjfél és reggel öt óra között kijárási korlátozás lép életbe, éjfélig mindenkinek haza kell érnie”

– tette hozzá.

A miniszterelnök elmondta: „a zsúfoltság mérséklése érdekében, a tömegközlekedési eszközökön a reggeli és déli csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltünk el, és újra ingyenessé tettük a parkolást. Az orvosok bérét megemeljük, a védekezéshez szükséges eszközök a kórházak rendelkezésére állnak. Kórházi ágyak tekintetében Európában harmadik helyen állunk, lélegeztetőgépek tekintetében pedig világelsők vagyunk.”

„Ez sok, szinte emberfeletti, de mégsem elég” – hangsúlyozta. Kiemelte:

„a végső megoldás a vakcina, és a vakcina már látó távolságon belül van. Addig ki kell tartani, amíg a vakcina meg nem érkezik, tárgyalunk az Európai Unióval, Oroszországgal, Kínával és Izraellel.”

„A helyzet komoly, de tavasszal egyszer már sikerült. Ha összefogunk, és betartjuk a szabályokat, együtt újra sikerülni fog” – mondta a miniszterelnök.

Forrás: hiado.hu