Hova vidd a jó állapotú, de használtruhát?

Forrás unsplash.com, s, photos, thrift-stor

Ha valóban tudatosan szeretnénk rendezni a ruhatárunkat, akkor kivédhetetlen hogy néhány ruhadarabtól megváljunk. De nem mindegy hova tesszük azokat, amikre már nincsen szükségünk.

A ruhák beszerzése általában nem szokott gondot okozni. És már körbe is jártam egyszer a témát nem is olyan régen, hogyan tehetünk szert újabb darabokra fenntarthatóbb módon.

Ha valóban fenntarthatóak szeretnénk lenni, akkor nemcsak a ruhák beszerzésénél vagyunk tudatosak, hanem a szelektáláskor is. Hiszen nem mindegy, hova visszük a megunt ruhadarabokat.

Én már régóta azt az elvet követem a saját ruhatáram alakításkor, hogy ha egy ruha jön, akkor egynek mennie kell. Aztán szembesültem vele, hogy nehezen válok meg ruhadaraboktól.

Ennek egyik oka esetemben, hogy szeretném olyan helyre leadni a ruháimat ahol biztosan gazdára találnak.

Saját ruhákkal a fenntarthatóságért

Add el!

Az egyik legjobb és legbiztosabb módja annak, hogy tudd, a ruhád jó helyre kerül, ha eladod. Ma már ennek számos formája létezik online és offline egyaránt. Bár a jelenlegi pandémia helyzetben az online kerül jobban előtérbe. A legegyszerűbb a facebook marketplace, de a remix applikáció is csodásan működik. Ha pedig lehet majd offline is élni, keresd a használtruha bizományikat. Budapesten az egyik legújabb a Swappis. Valamint a GARDRÓB Vásár is remek lehetőség, ha szeretnél egyszerre több ruhától megválni.

Adományozz!

Ha szeretnéd eladományozni, nagyon fontos észben tartani, hogy csak olyan ruhát adományozz el, amit valóban felvenne valaki. Ne legyen se lyukas, se kinyúlt, se piszkos. Tisztán vidd be az üzletbe! Gondolj arra, hogy mennyire örülnél, ha te is illatosan, jó minőségben kaphatnád kézbe a ruhát, amikor szükséged van rá. Az adományozás ma már úgy is történhet, hogy leadod egy ún. charity (ejtsd: cseriti) boltban, ahol vagy eladják vagy továbbítják rászorulóknak. Amennyiben személyesen vinnéd valahova (egyesület, szervezet), előtte mindig tájékozódj, hogy mire van szükségük. Olyat nem érdemes vinni, amivel ők sem tudnak mit kezdeni.

Használd újra!

Természetesen nem maradhat ki a sorból az sem, hogy ha tudod, akkor gondold újra, adj a ruhádnak új funkciót, ha már sem megjavítani vagy eladni nem tudod. A tiszta pamut ruhák remek alapanyagok ablak vagy por törléséhez. Egy foltos konyharuha kis méhviasz segítségével remek csomagolóanyag lehet. A lyukas harisnya hajgumi és így tovább. Tekintsünk a ruhára értékként és próbáljuk meg minél tovább a körforgásban tartani.

Amit már sehova se adnál jó szívvel

Minden háztartásban akad olyan ruha vagy háztartási textil amit már se eladni, se odaadni nem tudsz, de még újrahasznosítani is nehéz lenne. A lyukas, molyrágta takarók, foltos törölközők remek szolgálatot nyújthatnak állat menhelyeken. Ha tehetjük, akkor vigyük el ezeket a textíliákat is olyan helyre, ahol még tudják használni. Ezzel is tehermentesítve a környeztet, amennyire csak lehet.

Forrás: evamagazin.hu, Földi Barbara