Hivatalosan is elfogadták az Európai Unió jövő évi költségvetését

Fotó: Shutterstock

A költségvetés teljes összege nem csökkent, kismértékben inkább nőtt. Az igazi viták most kezdődnek, hogy a költségvetés milyen célokra kerül felhasználásra. A magyar kormány álláspontja változatlan, a fejlesztési célokra felhasználható források a következő évben sem csökkenhetnek és meg kell tartani a mezőgazdaság támogatását. (kpe)

Immár hivatalosan is jóváhagyta az Európai Unió következő évi költségvetését a két társjogalkotó szerv, az Európai Parlament és a tagállamok kormányait tömörítő tanács. A képviselőtestület a szerdai strasbourgi plenáris ülésén fogadta el a korábban megkötött egyezséget, amelyet a tanács már hétfőn jóváhagyott.

A kompromisszumos megoldás értelmében az EU jövő évben 168,7 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, a tárgyévi tényleges kifizetések összege pedig 153,6 milliárd euró lehet. A kohéziós politikára 58,6 milliárd euró kötelezettségvállalást és 50 milliárd euró kifizetést szánnak 2020-ban, míg a közös agrárpolitikára, a vidékfejlesztésre mintegy 60 milliárd euró kötelezettségvállalás és 58 milliárd euró kifizetés áll majd rendelkezésre.

MTI