Hivatalos személy elleni erőszak miatt vádat emelt az ügyészség Fekete-Győr András ellen

Forrás MTI, Mtti Fotószerkesztőség, Mohai Balázs

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt vádat emelt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség kedden öt ügyben, hat vádlott, köztük Fekete-Győr András és Szarvas Koppány Bendegúz ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. Keresztes Imre tudatta: a 2018. decemberi tüntetésen részt vevő vádlottak a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba tárgyakat dobáltak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték. Az ügyészség a vádiratok többségében azt indítványozta, hogy a bíróság a vádlottakkal szemben tárgyalás nélkül, büntetővégzéssel hozzon döntést, és próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki rájuk, egy vádlottra azonban végrehajtandó szabadságvesztést kértek. Az ügyészség közzétette azokat a felvételeket, amelyek alapján megvádolták a Momentum elnökét, egy politikustársát és több más embert is hivatalos személy elleni erőszakkal.

Fekete-Győr András keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: ártatlan. Elmondta: minden tettéért vállalja a felelősséget, de a hatóság elleni erőszak vádját nevetségesnek nevezte. Szerinte ehhez hasonló esetek Belorussziában és a putyini Oroszországban nem számítanak abszurd kísérletnek, de egy európai uniós tagállamban mindenféleképpen az. Hozzátette: azért kerülhetett közel két évvel a történtek után bíróság elé az ügy, mert 2018-ban a Momentum még 2-3 százalékos párt volt, két évvel később pedig az ellenzék egyik legerősebb politikai közössége lett. A pártelnök szerint az Orbán-rezsim fél az új politikai generációtól, és fél a magyar fiatalságtól, ezért akarják őt bilincsben látni. „Én leszek az, aki a vádlottak padjára fogok állni, mert ki mertem állni a magyarok érdekében. Nem Szijjártó Péter fog a vádlottak padján állni, aki a nyarát egy korrupt oligarcha luxusjachtján töltötte napi 9 millió forintért” – hangoztatta Fekete-Győr András.

  1. május és 2020. február között semmi nem történt az ügyben – nyilatkozta dr. Rajmon Balázs, Fekete-Győr András ügyvédje a 444.hu-nak. Hozzátette: Fekete-Győr nem követett el bűncselekményt, amit a vallomást tevő rendőrök is igazoltak.

„Vádat emelt Polt Péter, korábbi fideszes képviselő-jelölt, legfőbb ügyész a Momentum több politikusa, például Fekete-Győr András ellen. Az Orbán-rezsim ugyanúgy próbál most lejáratni ellenzéki politikusokat, mint a DK-s Varju Lászlót, akit a köztévében bántalmaztak a biztonsági őrök” – írta a DK.

Az ellenzéki párt hangsúlyozta, hogy kiállnak az ellenzéki kollégáik mellett.

MTI, INDEX.HU, BLIKK.HU, ATV.HU, 444.HU, MANDINER.HU