Helyre kell álljon a rend a Parlamentben

(Fotó: Kis Ádám, Lechner Tudásközpont) pestbuda.hu

A legutóbbi parlamenti események már előre vetítették, hogy a rend fenntartása érdekében a szükséges lépéseket meg kell tenni. A Polgári Kisgazdák támogatják, hogy a parlamentben a a szükséges feltételek a nyugodt törvényhozáshoz biztosítottak legyenek.

Arra viszont ügyelni kell, hogy a képviselői jogosítványok ne sérüljenek. Különösen fontos, hogy a képviselők szabad vélemény nyilvánítása, felszólalása törvénnyel sem korlátozható! (KPE) 

A parlamenti képviselőkre vonatkozó fegyelmi szabályok szigorítására tett javaslatot a Fidesz-KDNP – közölte a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján. Kocsis Máté a parlamentben az elmúlt időszakban történt példátlan durvaságokkal indokolta az országgyűlési törvény módosítását, megengedhetetlennek nevezve az ellenzék „vadabb” képviselői által tanúsított magatartást. Megemlítette a tavaly december 12-i ülésnapot, valamint Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő két héttel ezelőtti viselkedését, amikor trágár szavakat tartalmazó táblát emelt fel az ülésteremben. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: az Országgyűlésnek meg kell adni a kellő tiszteletet, a parlamentben az ocsmány beszédnek, rendbontásnak nincs helye. A politikus hozzátette, a magyar parlamentben az eddigi tiszteletdíj-csökkentéseknek elhanyagolható volt a visszatartó erejük, az érintettek mellényzsebből kifizették, ezért most azt javasolják általános szabályként, hogy az eddigi tiszteletdíj-csökkentések mértékét a 12- szeresére emeljék, remélve, hogy ennek nagyobb lesz a visszatartó ereje. Így például azt a rendbontást, amit eddig a képviselői havi tiszteletdíj egyharmadának elvonásával büntettek, azt ezentúl maximum 4 havival lehet. Amit eddig egy havi csökkentéssel szankcionálhattak, annak ezentúl 6 havi tiszteletdíj-elvonás lesz a felső határa, de ez akár meg is duplázódhat – ismertette, jelezve: így akár több millió forintos büntetések is lehetnek majd.

Kocsis Máté arra is kitért: az új rendelkezés úgy szól, hogy az állami szervek továbbra is kötelesek a képviselőket támogatni megbízatásuk ellátásában, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást meg kell adniuk. A képviselő azonban csak előzetesen egyeztetett módon kérhet majd tájékoztatást a közigazgatási szervektől, közintézményektől. A képviselői jog nem a bárhová berontás joga – fogalmazott a Fidesz politikusa. Kocsis Máté közölte: a törvény azt is rögzíti majd, hogy az Országgyűlés tisztségviselői – köztük az alelnökök és a jegyzők – is részesei a rendfenntartásnak.

A hvg.hu tudósítása szerint a Kocsis Máté (Fidesz), Böröcz László (Fidesz), Bajkai István (Fidesz), Vejkey Imre (KDNP), Halász János (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Hende Csaba (Fidesz) és Nacsa Lőrinc (KDNP) által jegyzett törvényjavaslat szerint a jövőben megszűnik az Országgyűlés elnökének, alelnökeinek és jegyzőinek megbízatása, ha „egy országgyűlési
cikluson belül az ülésnapról vagy ülésről kizárás fegyelmi intézkedést két alkalommal vagy a kitiltás fegyelmi intézkedést egy alkalommal jogerősen alkalmazták vele szemben”. Változik az a szabály is, hogy a képviselő mit tehet a minősített adattal. Eddig személyi biztonsági tanúsítvány és titoktartási nyilatkozat nélkül, felhasználói engedély alapján használhatták fel azt, ha az új javaslatot elfogadják, akkor a jövőben titoktartási nyilatkozat kitöltését követően használhatják csak az adatokat a képviselők. Az Index a javaslatot ismertetve azt írja: a házelnök a fizikai erőszaknál 60 naptári napra kitilthatja a képviselőt a parlamentből, de 30 napra azt a képviselőt is kitilthatja, aki az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza.

A DK a parlamenti rendszer megszüntetése és a diktatúra kialakítása felé tett újabb lépésként értékeli az országgyűlési törvény javasolt módosítását – közölte Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján. Kiemelte: levélben keresték fel az ellenzéki pártokat, akiknek azt javasolják, hogy közösen lépjenek fel az összes lehetséges fórumon az előterjesztés ellen. Közös ellenzéki fellépést kezdeményez a Jobbik a Fidesz–KDNP által az országgyűlési törvény módosítása miatt – közölte szerdán Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese. Tudatta: összellenzéki egyeztetést kezdeményez hétfőre „a véleménynyilvánítás szabadságát sárba tipró, az ellenzéki képviselők ellehetetlenítésére irányuló javaslat” okán. Tóth Bertalan, az MSZP elnök frakcióvezetője a kormánypárti javaslatot az MTI-nek úgy kommentálta: az MSZP elfogadhatatlannak tart minden szigorítást, amely tovább korlátozza a képviselők szabad véleménynyilvánítását és a végrehajtó hatalmat ellenőrző jogosítványait, ezért egyeztetne a többi ellenzéki erővel, hogy az ügyben közösen lépjenek fel.

Hadházy Ákos független képviselő közösségi oldalán azt írta: „megérkezett a Lex Hadházy. Igazán megtisztelő, hogy Kocsis Máté és barátai a kedvemért ennyire megszigorítják a fegyelmi szabályokat (…), a jelek szerint a lágyrészükbe találtam a múltkor”. Szél Bernadett független képviselő ugyancsak a Facebookon azt írta: „nem lesz lehetőség jogsértéseket feltárni vagy érdemben ellenőrizni azt, hogy az állam hogy végzi a feladatát. (…) A Fidesz napi gyakorláttá akarja tenni az ellenzéki képviselők kitiltását a munkahelyükről”.

MTI, INDEX.HU, ORIGO.HU, HVG.HU, 2019.11.13., NÉPSZAVA, 1. O., 3. O., 2019.11.14.