Házasság hete 2019 – engedelmeskedjetek egymásnak

Fotó Haon

Az idei évben immár 12-ik alkalommal kerül sor Magyarországon a házasság hetének rendezvényeire. Egyházi és civil körökben országszerte számos találkozóra, rendezvényre jönnek össze az érintettek.

A hét első napján, a házasság vasárnapján került sor Orbán Viktor Miniszterelnök úr évértékelő beszédére. Az évértékelőn elhangzott 7 pontos családvédelmi bejelentés nagyban erősíti a házasság és a család intézményét és ezáltal szervesen kapcsolódik a 2018-as családok éve eszmeiségéhez.

Természetesen a jogszabályok részleteinek kidolgozása még hosszabb időt vesz igénybe, jelenleg a főbb irányvonalakat látjuk. Azt már most tudni lehet, hogy a gyermeket vállaló, vagy már most gyermekes családok életében jelentősen pozitív változásokra számíthatunk.

A fiatalok jövőbe vetett hitét erősítik a rendezvények és az évértékelőn bejelentett családpolitikai intézmények. Ugyanakkor azonban, mindezek az idősebbek számára is tehercsökkenést és ígéretes jövőképet vetítenek előre gyermekeiknek, unokáiknak.

Segítségüket a „nagyszülői gyes” is megkönnyíti.

Mint minden emberi kapcsolatban – úgy a házastársak között is – alapvető kérdés a kölcsönös alkalmazkodás és kompromisszum készség.

A házasság, a házasságból származó gyermekek, azok szeretettel és hazafiassággal történő nevelése a házastársak közös öröme és feladata.

Mindemellett nem felejthetjük, hogy ahol emberi együttélés van, ahol közös vagyon keletkezik, ott a jogi kérdések is felmerülnek. A KPE irodája mindenkor megadja a szükséges segítséget kisgazda tagtársainknak.

Dr. Bakos Zoltán