Gyopáros Alpár: Békéscsaba éllovasa a Modern Városok Programnak

Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban tartott sajtótájékoztatót Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken délután.

Gyopáros Alpár arra emlékeztetett, hogy Békéscsaba 2016-ban csatlakozott a Modern Városok Programhoz, amikor Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megállapodást kötött Szarvas Péter polgármesterrel. Kifejtette: a Modern Városok Program egy soha nem látott mértékű településfejlesztési program Magyarország történetében.

– A magyar gazdaság és a településfejlesztés történetében nem volt még ilyen volumenű program, amelyben 23 megyei jogú város összesen 260 projektet valósít meg. Ebből 60 projekt tárgyát gyorsforgalmi út vagy autópálya létesítése, illetve vasútfejlesztési program képezi. A maradék 200 projekt lokális jelentőséggel bír, tehát helyi fontosságú projektelem. A beruházások előrehaladása jó, hiszen 2019 végére 85 program lesz kész. A Modern Városok Program teljes, becsült költségvetése megközelíti a 4000 milliárd forintot, ebből 1500 milliárd forintot fizettünk ki a projektgazdáknak. A forrástömeg kétharmada hazai, egyharmada európai uniós forrás – ismertette a kormánybiztos.

Békéscsaba programja az egyik legsokrétűbb 

A kormánybiztos kiemelte, hogy a békéscsabai programelemek azért tekinthetőek sokrétűnek, mert számosságukban is az itt élők életminőségén kívánnak javítani, emellett a projektek az élet szinte minden területére, köztük kulturális, sport és társadalmi igényekre reflektálnak. Jelezte, hogy a város projektjeinek összértéke meghaladja a 467 milliárd forintot, melyből a kormány már 220 milliárd forintot fizetett ki. Ennek egy jelentős részét az M44-es út építése teszi ki. Gyopáros Alpár rámutatott, hogy az egyéb fejlesztési tervek sem elhanyagolhatóak, ráadásul a támogatási összeg 84 százalékát hazai forrásból finanszírozzák.

– A Fidesz-KDNP-frakció tagjaival és önkormányzati képviselőjelöltjeivel beszélgetve a Modern Városok Program tekintetében meggyőződtem arról, hogy jó kezekben van Békéscsabán az MVP, bízunk benne, hogy ez így lesz október 13-a után is – vélte a kormánybiztos. – A tagoktól és a jelöltektől innovatív javaslatok és jó meglátások érkeztek, látszik, hogy az emberek között élnek és kommunikálnak velük, hiszen megerősítették a tényt, hogy valós társadalmi elvárásokra reflektál a program. Ennek része volt az a javaslat, miszerint emeljük be a földutak leaszfaltozását, ezzel is növelve a Békéscsabán élők életminőségét, javítva a lakosság komfortérzetét – emlékeztetett Gyopáros Alpár.

A kormánybiztos jelezte: Herczeg Tamás országgyűlési képviselő arról tájékoztatta, hogy azért támogatják Szarvas Pétert az önkormányzati választásokon, mert az a közös cél, hogy a Modern Városok Program sikeres legyen Békéscsabán, hozzátéve, hogy az MVP sikerességének záloga a Fidesz-KDNP többsége az önkormányzat képviselő-testületében.

Békés megye 75 települése közül 59-ben vehető igénybe a falusi CSOK

– A Modern Falu Programban nagy útfejlesztési programot hirdettünk meg, Békés megye tekintetében több, mint 22 kilométer kifejezetten alacsonyrendű, tehát 3-4-5 számjegyű, állami fenntartású út felújítását teszi lehetővé. Ezen kívül elindítottuk a falusi csok-ot, így az érintett 75 Békés megyei településből 59 esetében igényelhető a támogatás – tájékoztatott Gyopáros Alpár, aki arra bíztatta az itt élőket és a letelepedni vágyó fiatalokat, hogy vegyék igénybe a lehetőséget. Mint mondta, 3 vagy több gyermek, illetve házvásárlás esetén 10 millió forint értékű támogatást vehetnek igénybe. Amennyiben már megteremtették otthonukat, de az felújításra szorul, akkor ugyanennyi gyermekszám esetében 5 millió forint vissza nem térítendő támogatással élhetnek a ház felújításának vonatkozásában.

A program harmadik lábaként említette az önkormányzatok és kisebb egyházközségek számára biztosított fejlesztési forrást. Ebben az alprogramban idén 18 támogatási célterületre kínálnak forrásokat, amelyből 16 kizárólag hazai finanszírozású, kettőnél pedig a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásait vonják be. A 18-ból összesen 5 esetben hirdettek eredményt 25 milliárd forint értékben, így 4 programban Békés megyében 55 nyertes számára félmilliárd forintnyi támogatást biztosítanak.

A fejlesztések közt említette az orvosi rendelők felújítását vagy építését, orvosi eszközök beszerzését, illetve egyházi vagy önkormányzati telkek fejlesztését. Az ötödik program részeként hat sportparkot létesítenek. 2019 hátralévő részében hirdetnek nyerteseket a maradék 13 támogatási célterületre. Zárásként a kormánybiztos arra bíztatta a települési polgármestereket, hogy 2020-ban is vegye igénybe a Magyar Falu Program pályázati lehetőségeit.

A kormány szándéka, hogy élhetőbbé tegye a kis településeket

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a Magyar Falvak Programmal kapcsolatban elmondta: egyértelműen látszik, hogy miért jött létre a program és mire fókuszál.

– Ha megnézzük az elmúlt akár 30 év társadalmi, demográfiai vagy gazdasági folyamatait, akkor azt látjuk, hogy országszerte a 4-5 ezres lakosságszámú települések a demográfiai veszteség legnagyobb elszenvedői. Erre gyógyírt kell találni, amelyben az elvándorlás és a születésszám alakulása úgy változzik, hogy a kis települések népességmegtartó ereje megmaradjon vagy fokozódjon. Konzultáltunk a megyei települések vezetőivel, akik tűpontosan jelzik, hogy mire van szükség, legyen szó az orvosi rendelő bővítéséről, eszközbeszerzésről, járdák és utak javításáról. Eltökélt szándéka a magyar kormánynak, hogy a kis településeket élhetőbbé tegye, növekedjen a lakosságmegtartó ereje – hangsúlyozta Herczeg Tamás.

Az országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy a Modern Városok Program intenzív fejlesztéseivel Békéscsaba a jövőben felzárkózhat az ország fejlettebb településeihez is. Azt is a célok közé sorolta, hogy a megyei jogú városok centrumként működjenek és a Békés megyei fiatalok például ne Budapesten vagy Nyugat-Európában, hanem Békéscsabán vagy annak térségében telepedjenek le. A békési megyeszékhely tekintetében elismerésnek nevezte, hogy a megyei jogú városok közül Békéscsaba az első öt közt szerepel tervezés, közbeszerzés, illetve a megvalósítás tekintetében. Mint mondta, az intenzív tervezés nem titkolt szándéka, hogy a kelet-magyarországi megyei jogú városok leszakadását csökkentsék, illetve ezek a városok is vonzzák a tőkét, tartsák helyben a lakosságot.

A most zajló beruházások 100 évre meghatározzák Békéscsaba fejlődését

Dr. Ferenczi Attila, a csabai közgyűlés Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottságának elnöke az elmúlt évek fejlesztéseit összegezte, de ismertette a hamarosan kezdődő beruházások részleteit is.

– A miniszterelnök 2016-os látogatása óta komoly fejlesztések vannak folyamatban Békéscsabán. A Munkácsy-negyed összköltsége mintegy 4-4,5 milliárd forint, melyben a Munkácsy Mihály Múzeum felújítása, bővítése kész van, folyamatban van a Munkácsy Emlékház korszerűsítése, az Omaszta park rendezése. Nemrég született meg a döntés a Békés Megyei Könyvtár, illetve a belső rész felújításáról, környezetének rendbetételéről. Nagyon várt fejlesztés a Kórház utcai, a Munkácsy, illetve a Derkovits és Árpád sor közötti híddal kapcsolatos beruházás – sorolta a bizottsági elnök, tanácsnok. Rámutatott, hogy megtörtént a jelenlegi piactér felújítása több, mint 800 millió forintból, emellett a Modern Város Programban további 8 milliárd forintos fejlesztés van tervben egy kétszintes parkoló, illetve a nagybani piac helyén egy hatalmas vásártér kialakításával.

A bizottsági elnök fontosnak nevezte, hogy a lakosság 25 százaléka kerékpárral közlekedik a megyeszékhelyen, éppen ezért kerékpárút-hálózatot is építettek. Kiemelte a Wenckheim-kerékpárút 2,5 milliárdos beruházását, amely a Bartók Béla úttól indul majd és Szabadkígyósig tart. Mint mondta, ennek turisztikai vonzereje is van és nem csupán közlekedési vagy sportolási lehetőséget biztosít.

Hanó Miklós alpolgármester úgy fogalmazott, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program és a Modern Város Program fejlesztései 100 évre meghatározzák a város fejlődését, egyúttal megköszönte a miniszterelnöknek, hogy létrejött és a héten átadták az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt-Kondoros szakaszát, illetve azt, hogy folyamatban van a teljes szakasz építése.

– Húsz éven keresztül hirdették nekünk különböző kampányokban, hogy meg fog épülni az M44-es. Ez eddig nem történt meg, most valóra vált az álom. A Fürjesi úti elkerülő építése 2020 március végén kezdődhet meg, 8 milliárd forintból. A beruházás a város délről érkező forgalommentesítése szempontjából azért lényeges, mert így sokkal kevesebb teherautó érkezik majd Békéscsabára. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, illetve a Modern Város Program révén, a jelenlegi kormány jóvoltából ezek a fejlesztések a következő 100 évre meghatározzák a város fejlődését. Soha ekkora léptékű fejlesztés nem volt még a megyénkben. Egy korábban elkészült beruházással a város csatornázottsága 95 százalékossá vált, most ilyen fejlesztés az útburkolási program is – sorolta a programokat az alpolgármester.

Hanó Miklós arra is emlékeztetett, hogy Békéscsaba Gyulával közösen kapcsolódna be a Turisztikai Desztinációs Programba. Véleménye szerint ennek koncepciójába illik a CsabaPark, hiszen egy olyan, 50 hektáron fekvő gasztronómiai területről van szó, amely a helyieknek aktív pihenési lehetőséget biztosít majd, illetve gasztronómiai és más rendezvényeknek lehet helyszíne, fellendítve a térség turisztikai kínálatát.

Forrás: behir.hu, Papp Ádám Sándor