Gulyás Gergely: Átalakult a magyar pártpolitikai rendszer / Kósa Lajos: Duális szerkezet jött létre az ellenzéki összefogás miatt

A KPE álláspontját az önkormányzati választásról a 2019. október 19-én megtartásra kerülő közgyűlésen fejtjük ki.

Három álláspont, amelyből kettővel (Gulyás Gergely és Kósa Lajos) egyet tudunk érteni. Meggyőződésünk, hogy az önkormányzati választás eredményeit nem lehet egységesen értékelni, mert a választók különböző szempontok szerint, különböző célokra adták le szavazataikat. Másként szavazhatott a választó az egyéni önkormányzati képviselőjelöltre, a polgármester jelöltre, a helyi listára és különösen másként a megyei listára. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a megyei listák esetében nem volt koordinált indulás az ellenzék részéről, külön-külön indítottak jelölteket pártok. Az eredmény így merőben más volt, mint az ellenzéki közös indulásnál. (kpe)

Az önkormányzati választás azt bizonyította, hogy demokrácia van, és a legnagyobb tanulsága, hogy a magyar pártpolitikai rendszer átalakult – értékelt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Alapjogokért Központ keddi konferenciáján. A helyhatósági választás a 2010-es és 2014-es voksolások eredményeitől elmarad, ugyanakkor alapvetően nem változtatott a pártpreferenciákon – emelte ki a tárcavezető, hozzátéve, úgy néz ki, mintha újra megrendezték volna a tavasszal tartott európai parlamenti választásokat. A miniszter szerint a nem várt vereségeket három tényező okozta. Egyiknek azt a tévedésüket mondta, hogy az ellenzéki összefogásra a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali szavazók nem voksolnak, a másiknak pedig a Borkai-ügyet. A harmadik tényező szerinte az volt, hogy a magyar politikai életben két tömb jött létre. Úgy vélte, a választás eredménye, elsősorban a fővárosban, azt is jelenti, hogy a felelősség mostantól osztott. Az ellenzék eddig abban a könnyű helyzetben volt, hogy bármi történt, azért a FideszKDNP-t tehette felelőssé, ám ennek vége van – jelezte Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter a konferencia után az Indexnek azt nyilatkozta: „ha valaki egy választáson veszít, akkor nyilvánvalóan hibázott, de hogy a hibát hol kell keresni, az hosszabb elemzés kérdése”. Kiemelte: a Fidesznek elsősorban Budapesten van elemeznivalója. A tárcavezető jelezte egyúttal: külön-külön meg kell vizsgálni, miért nem tudtak budapesti polgármestereik hozzátenni a Fidesz budapesti népszerűségéhez.

Kósa Lajos Fidesz-alelnök arról beszélt: a választásra a centrális erőtér átalakult, duális szerkezet jött létre az ellenzéki összefogás miatt, és így már nem lehet 40 százalékkal győzni, csak 50-nél többel. Az alelnök szerint annyi történt, hogy a kormányoldal hozzászokott a 6:1-es győzelemhez, most pedig az ellenzéki összefogás miatt csak 3:2-re nyertek. Az ellenzéki összefogásról azt mondta, az ellenzéki politikai elitek most sem egységesek, de szimpatizánsaiknak már nem jelent problémát az átszavazás. A Fidesz alelnöke szerint a választás bebizonyította, hogy azok, akik szerint a kormány leállította a demokráciát, azok mind „aljas hazudozók”. Az ellenzék sikeres politikai stratégiája vezetett az eredményhez, ez pedig a magyar demokrácia működését mutatja – fűzte hozzá. Utalt arra is, hogy ha a kormánypártok annak idején nem nyúlnak hozzá a választási rendszerhez, és 2018 őszén tartják az önkormányzati választásokat, akkor ugyanúgy nyernek, mint tavasszal, mert akkorra az ellenzék nem tudta volna összeszedni magát.

Menczer Tamás külügyi államtitkár Facebook-oldalán különös értelmezést adott a vasárnapi önkormányzati választás eredményeinek – közli a hvg.hu. „Az ellenzék a részsikereit ünnepli, pedig valójában a vasárnapi választás ágyazott meg a Fidesz 2022-es győzelmének” – írta Menczer, aki szerint gyorsan ki fog derülni, hogy az ellenzék nem képes az irányításra, hiszen szerinte semmiben sem értenek egyet azonkívül, hogy hatalmat akartak és akarnak. „Ami bennünket illet, az országos támogatottság továbbra is rendben van, sőt, nőtt is. Az meg, hogy az ellenzék itt-ott nyerni tudott, éberré tesz bennünket 2022 előtt, és a politikában az éberség aranyat ér” – emelte ki az államtitkár.

MTI, 24.HU, HVG.HU, INDEX.HU