Gulyás Gergely: A találkozó az EPP-féle „bölcsek tanácsával” az EP-választás után lehetséges / Angela Merkel: Az EPP nem nyit az olasz Liga felé

A kép forrása: hirtv.hu

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a tegnapi Kormányinfón kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a találkozó az Európai Néppárt (EPP) által kijelölt „bölcsek tanácsával” az európai parlamenti (EP-) választás után lehetséges. Úgy látja, az EPP és a Fidesz vitájának rendezése szempontjából fontos, hogy az EP-választást követően milyen irányt vesz a néppárt. Kizárt, hogy a Fidesz és a Jobbik is a néppártban foglaljon helyet, a Jobbikot „szélsőjobboldali, antiszemita pártként tartják számon Brüsszelben” – emelte ki a tárcavezető, aláhúzva: a Jobbikkal senki sem egyeztetett az EPP részéről. Kérdésre a politikus azt is kijelentette, ha felveti valaki Michel Barnier Brexit-főtárgyaló jelöltségét az Európai Bizottság vezetésére, a kormány kialakítja az álláspontját, annyit azonban már most megjegyzett, hogy „jó véleménnyel vagyunk” róla.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője a hvg.hu-nak adott interjúban arra a kérdésre, hogy tárgyalásban vannak-e a néppárttal a csatlakozásról, azt felelte: „Úgy fogalmaznék, hogy vannak olyan néppárti képviselők, akikhez van kapcsolatunk. De az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjához is számos jó kapcsolat köt, ott is folytatunk tárgyalásokat. Ez az a két tömörülés, ahol alapvetően el tudom képzelni a Jobbikot, de a választások után új frakciók is megjelenhetnek.” A politikus arról is szólt, hogy nem tartja erélyes és elvhű politikusnak a néppárti Manfred Webert, de lehet, hogy szavazna rá, az ismert csúcsjelöltek közül szerinte ő volna a legalkalmasabb az Európai Bizottság vezetésére. Gyöngyösi tegnap a Facebook-oldalán egy Webernek címzett nyílt levelet tett közzé, melyben kifejtette: „Mi már akkor láttuk, hogy Orbán Viktor milyen irányba lépked öles léptekkel, amikor Ön még mentegette és védte. Most is szólunk: ne remélje frakcióvezető úr, hogy Orbán Viktor május 26. után majd visszaáll a sorba. Nem fog. Ami következik, az egy újabb és minden eddiginél durvább unióellenes kampány lesz, csak immár nem Jean-Claude Juncker, hanem Ön lesz a célpontban” – tette hozzá.

Az EPP nem nyit az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini vezette Liga felé – rögzítette Angela Merkel német kancellár a Süddeutsche Zeitung című német lapnak adott interjúban. Arra a kérdésre, hogy valóban nem lesz-e semmiféle együttműködés Matteo Salvinivel, vagy hasonló csoportosulásokkal, úgy felelt: nyilvánvaló, hogy az EPP-től nagyon eltérő szemléletű pártokról van szó, ami megmutatkozik például a migrációs politikában. „Ez is egy oka annak, hogy az EPP miért nem nyit Salvini úr pártja felé” – fogalmazott a német politikus, kiemelve: „biztos, hogy Manfred Weber nem teszi függővé magát az ilyen pártok szavazataitól”, ha az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltéséről szavaznak az EP-ben. A Fidesz EPP-tagságára vonatkozó kérdésre kijelentette: az EPP felállított egy háromtagú testületet a téma tanulmányozására, és a „megfelelő időben meghozza a döntését”.

A Fidesz által képviselt politika kisebbségbe fog kerülni az EP-ben – jelentette ki tegnapi, fővárosi sajtótájékoztatóján a DK elnöke. Gyurcsány Ferenc aláhúzta: az „erősebb Európáért” kiálló pártcsaládok, a néppárt, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek legalább 460 helyet fognak szerezni a 751 fős Európai Parlamentben. Eközben az Orbán Viktor politikájával egyetértők, például a Matteo Salvini által szervezett pártcsalád akkor sem szerez 90-nél több helyet, ha a Fidesz az ő frakciójukhoz csatlakozik – hangsúlyozta. Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy a magyar kormánypárt két legalapvetőbb – a migrációról és a kereszténység védelméről szóló – állítása „hamis és hazug”, és ezeket az állításokat az európai polgárok többsége mereven elutasítja. Arról is szólt: „a menekültkérdés még itt fog maradni, de menekültválság mára már nincsen”. A Fidesz úgy reagált: jövő vasárnap el kell menni szavazni, mert Gyurcsány Ferenc nyilatkozatából is egyértelmű, hogy a bevándorláspárti európai baloldal már készülődik, és minden politikai oldalon keresi a szövetségeseket a bevándorláspárti tervek megvalósításához. MTI, MANDINER.HU