Fontos dátum közeledik a gazdáknak/ Kérjük, hogy Tagtársaink figyeljenek a határidőkre

Fotó: iropult.hu

Habár a Közös Agrárpolitika (KAP) közvetlen támogatásaira vonatkozó egységes kérelmek benyújtási időszaka júniusban lezárult, az igénylés még aktív – hívja fel a figyelmet a K&H. Szeptember 29-ig lehet ugyanis bejelenteni az egységes kérelem benyújtásakor még nem tervezett másodvetéseket. 

Idén több mint 130 ezer gazdálkodó nyújtotta be a Magyar Államkincstár elektronikus felületén a KAP közvetlen támogatásokhoz szükséges egységes kérelmet. „Nem zárult azonban le az igénylés. Az egységes kérelemben még nem tervezett, de azóta szükségesnek ítélt másodvetések bejelentését ugyanis legkésőbb szeptember 29-ig kell bejelenteni, az erre nyitva álló 15 napos határidőn belül” – hívja fel a figyelmet Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletágának vezetője. 

A költségek megugrásával ismét előtérbe került a gépi bérmunka az agráriumban.

A közvetlen támogatásokra vonatkozó idei jogszabály módosítása azonban több kedvezményt is nyújt. Egyrészt a másodvetésekben is elegendő a növénykultúrákat nemzetség – és nem növénycsalád – szinten elkülöníteni, így jóval nagyobb mozgástér nyílik a fajösszetétel kialakítására. Másrészt azokat a másodvetéseket is figyelembe lehet venni, amelyek máshol és más méretben valósulnak meg, mint ahogyan azt a gazda eredetileg tervezte. Sőt, az eredetileg tervezettnél nagyobb másodvetés is elfogadható, amennyiben az nem növeli az igényelt támogatás mértékét.

Forrás: piacesprofit.hu

https://piacesprofit.hu/cikkek/gazdasag/fontos-datum-kozeledik-a-gazdaknak.html?utm_source=rss&utm_medium=referralű