Fenntartható mezőgazdaság

A gyulai Polgári Kisgazdák, a helyi Gazdaegyesület és Kertbarát-kör szervezésében került sor május 31-én délután a sikeres fórumra Gyulán.

A Kisgazda Polgári Egyesület környezetvédelmi szakmai munkacsoportjából Kékesi Márton és Dani Attila voltak a meghívottak a fórumra és azt követő kötetlen eszmecserére.

A KPE elsődleges feladatának tekinti a folyamatos párbeszédet azokkal a gazdákkal, akik a problémák megoldásában érdekeltek, mint a Gyulai fórumon megjelentek is.

A gyulai kisgazdák részéről a helyi elnök Werner György köszöntötte a résztvevőket majd Kékesi Márton ismertette a Zöld Áramlat Alapítvány által készített – a gazdáknak, kiskert tulajdonosoknak szóló – tájékoztató kiadványt.

A Földművelésügyi Minisztérium által támogatott, 2017-ben készült kiadvány – a házi állattartás példáján bemutatva – ajánlásokat, hasznos tanácsokat ad a kistermelőknek. A kiadvány célja az, hogy a hazai kistermelők termékeinek feldolgozottsági szintje növekedjék és ezáltal a gazdálkodók jövedelme is nagyobb legyen.

A felvezető előadás utáni kérdések és hozzászólások az agrárium igen széles spektrumát fogták át, többek között a biogazdálkodás, az őshonos fajták, a fiatal gazdák helyzete, az agrárhitelezés, az adminisztráció, a szövetkezés kérdéskörét.

A felszólalók reményüket fejezték ki, hogy a Polgári Kisgazdák, illetve az alapítvány munkatársai eljutatják a gazdálkodókat érintő fontos észrevételeiket az agrártárcához. Hozzátették, hogy Nagy István miniszter úr szakmai pályafutása és miniszterként tett nyilatkozatai alapján abban bíznak, hogy összefogással meg tudjuk oldani az agrárium, a gazdák előtt álló feladatokat.

(Forrás: Kékesi Márton KPE – Zöld Áramlat alapítvány környezetvédelmi szakértő)