Fenekestül felfordult a sertéspiac – hatalmasat változtak az árak

A hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 31 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 11 százalékkal 32 ezer tonnára csökkent 2020 január–novemberében az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Hollandia voltak. Romániába 1 százalékkal több, míg Ausztriába 22 és Hollandiába 30 százalékkal kevesebb sertés került – írja az AKI agrárpiaci jelentése.

Az élősertés-behozatal 29 százalékkal 67 ezer tonnára nőtt a megfigyelt időszakban, a legnagyobb beszállítók Szlovákia, Horvátország és Németország voltak. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 2 százalékkal (139 ezer tonnára) csökkent, míg értéke 5 százalékkal nőtt 2020 január–novemberében a 2019. január–novemberihez képest.

A legtöbb sertéshúst Romániába,Olaszországba és Horvátországba szállították, a három célpiac közül csak Horvátországba emelkedett a kivitel. sertéshúsimport volumene 23 százalékkal (121 ezertonnára), értéke pedig 11 százalékkal mérséklődött. A sertéshús 61 százaléka Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 429 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 januárjában, ami 31 százalékos csökkenést jelentett az egyévvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 27 százalékkal mérséklődött 2021 januárjában 2020 azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 7,8, a sertéscombé 9,4 százalékkal csökkent ugyanekkor.

 

Forrás: Agrárközgazdasági Intézet, agroinform.hu