Erősödik a visegrádi országok pénzügyi és gazdasági együttműködése

Fotó PM

Átlátható és a tagállamok gazdasági fejlettségével arányos teher- és forrásmegosztásra van szükség az Európai Unióban – áll abban a közös nyilatkozatban, amelyet a Visegrádi Együttműködés (V4) országainak pénzügyminiszterei adtak ki Varsóban tartott szűk körű találkozójuk után.

Varga Mihály pénzügyminiszter az ülés utáni sajtótájékoztatón elmondta: a lengyel, cseh és szlovák kollégájával tartott megbeszélésen szó esett a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek kezeléséről, a digitális gazdaság adózásáról, valamint az adóelkerülés és a pénzmosás elleni küzdelemről.

A visegrádi országok együttműködése mára az európai politika jelentős tényezője, ami annak is köszönhető, hogy a térség az utóbbi években Európa gazdasági motorjává vált. A közös fellépés eredményessé tette régiós érdekeink nemzetközi képviseletét, így most itt az ideje a pénzügyi és gazdasági együttműködést erősítésének is – jelentette ki Varga Mihály az egyeztetést követően.

Az együttműködés lehetséges irányairól szólva elmondta: az adócsalások elleni közös fellépést főként az adóadminisztrációs együttműködés erősítése támogathatja, ugyanakkor érdemes megerősíteni az Európai Unió adójogi kereteit is, többek között a digitális cégek megadóztathatósága terén. Emellett együttműködés szükséges az igazságos klímaátmenet, valamint az EU-költségvetés új saját forrásainak megteremtése tekintetében is. Ezzel kapcsolatban a magyar pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar álláspont szerint az új uniós saját forrásnak több feltételnek is meg kell felelnie, például nem róhat további terhet a nemzeti költségvetésekre és tiszteletben kell tartania a tagállamok adóügyi szuverenitását.

A pénzügyminiszterek egyetértettek abban, hogy közös fellépéssel növelni szükséges az unió pénzmosás elleni jogi kereteinek a hatékonyságát is. Szóba került az EBRD ősszel történő új elnök választása is, amely posztra ezúttal a lengyel pénzügyminiszter személyében erős V4 jelöltünk is van – mondta Varga Mihály.

Lengyelország július 1-én vette át a V4 soros elnökségét, az időszak kiemelt feladata a koronavírus által kiváltott gazdasági válság hatásainak felszámolása, az EU-s kezdeményezések és döntések közös megvitatása, valamint a régió érdekeinek hatékony képviselete. 2021-ben Magyarország veszi át az elnökséget Lengyelországtól.

(Pénzügyminisztérium, kormany.hu)