ENSZ: messze nem teljesülnek a klímavállalások, nagy baj van

Antonio Guterres. az ENSZ főtitkára - A kép forrása: korkep.sk

A kőolaj- és gázipari cégek rekordprofitjára utalva, bibliai hasonlattal élve a világszervezet főtitkára kijelentette, hogy „erkölcstelen a jövőt harminc ezüstpénzért eladni”.

Bírálta csütörtöki New York-i sajtótájékoztatóján a világ országait António Guterres ENSZ-főtitkár, amiért messze nem teljesítik a klímaváltozással kapcsolatban tett ígéreteiket és elkötelezettségeiket.

„Azt látom, hogy

nincs elegendő ambíció, bizalom, támogatás, együttműködés, és rengeteg probléma van az átláthatóság és a hitelesség körül”

– fogalmazott António Guterres.

A főtitkár szerint aláaknázták az éghajlatváltozással kapcsolatos globális menetrendet.

Hirdetés

Ha a kormányok komolyan el akarnák érni a céljaikat és eleget szeretnének tenni a kötelezettségeinek, minden fronton jelentősen növelnék az erőfeszítéseket – szögezte le a főtitkár.

António Guterres mindenekelőtt a kőolajipari cégeket bírálta, hangsúlyozva, hogy a fosszilis tüzelőanyagok összeegyeztethetetlenek az emberiség túlélésével, hozzátéve, hogy véget kell vetni a kőolaj, a szén és a gáz felhasználásának.

A kőolaj- és gázipari cégek rekordprofitjára utalva, bibliai hasonlattal élve a világszervezet főtitkára kijelentette, hogy „erkölcstelen a jövőt harminc ezüstpénzért eladni”.

Csütörtökön értek véget Bonnban az átmeneti klímatárgyalások, amelyeken az ENSZ november végén Dubajban kezdődő klímakonferenciáját készítették elő.

Minden korábbinál sürgetőbbé vált, hogy meggyőzzék az országokat a fosszilis energiáktól a megújuló energiaforrásokra való áttérésre. Míg továbbra is szélsőséges időjárás pusztít a Földön, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint több mint ezermilliárd dollárt fektettek eddig az olajba, a gázba és a szénbe.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/kulfold/2023/06/16/ensz-messze-nem-teljesulnek-a-klimavallalasok-nagy-baj-van