Egy külhoni magyar közösség nem bír el több etnikai pártot / A román külügy elrugaszkodottnak minősítette a Potápi-interjút

Fotó Szekelyfold.ma

A román külügyminisztérium nem kívánta kommentálni, ám elrugaszkodottnak minősítette Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkárnak a Krónika napilap pénteki számában közölt megállapításait. Iulia Matei román külügyi államtitkár a Digi24.ro hírportál kérdésére reagálva fogalmazta meg szombaton a román diplomácia álláspontját. Elmondta: nem kommentálják Potápi Árpád János „választásokra hangolt kijelentéseit”, mert ezek a történelem egyoldalú szemléletén alapuló nacionalista retorikát idéznek, ami mesterségesen kelthet nézetkülönbségeket, és ronthatja a kétoldalú kapcsolatokat.

Tőkés László megrökönyödésének adott hangot Semjén Zsolt kormányfőhelyettes múlt heti videóüzenete és Potápi Árpád János államtitkár több közelmúltbeli nyilatkozata miatt is. Főként azt kifogásolta, hogy a miniszterelnök-helyettes nemcsak az RMDSZ jelöltjeinek az egyoldalú támogatására buzdította az erdélyi magyar választópolgárokat, hanem esélytelennek minősítette a nem RMDSZ-es magyar jelölteket, így az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjeit is. Tőkés emellett „a régi időkre emlékeztető antidemokratikus egypártrendszer propagálásának” nevezte, hogy Potápi Árpád János kijelentette: „egy külhoni magyar közösség nem bír el több etnikai pártot, csak egy magyar pártban tudjuk erőinket összpontosítani”.

MTI