Eddig 25 idősotthonban jelent meg a koronavírus

Fotó: jokortv.hu

Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján beszámolt róla, hogy eddig 25 idősotthonban jelent meg a fertőzés, nagyon különböző mértékben. Vannak nagyobb otthonok, több fertőzöttel, és van olyan is, ahol csupán egy-egy fertőzött van. Eddig a 25 idősotthonban összesen 64-en hunytak el koronavírussal összefüggésben. A tisztifőorvos tudatta továbbá: három hajléktalanszállót tartanak nyilván, ahol igazolt pozitív esetek vannak. Arra, hogy hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg, azt válaszolta: az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó, és ez az arány megegyezik a nemzetközivel. Hozzátette: sokan már felgyógyultak a betegségből, és nem jelentkezett mindenkinél tünet. A koronavirus.gov.hu közlése szerint hétfő délutánra 33 gondozott hunyt el a Pesti úti idősotthonban koronavírus-fertőzéssel összefüggésben.

Összesen 190 millió forintnyi jutalmat adna a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonok dolgozóinak egy előterjesztés, amit Karácsony Gergely főpolgármester és két helyettese nyújtott be a közgyűlésnek – hívja fel a figyelmet a 444.hu. Így fejenként átlagosan százezer forintot kapnának azok, akik most is aktívan részt vesznek a feladatellátásban. A pontos összegekről az intézményvezetők döntenének. A jutalom az engedélyezett dolgozói létszám 75 százalékát érintené, mert a többiek kiestek a munkából. A jutalmat az általános tartalékból fedeznék.

Harangozó Tamás (MSZP) hétfőn a Parlamentben a Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban azzal vádolta a kormányoldalt, hogy a tragédiát politikai eszközként használják politikai ellenfelük lejáratására. A kormányt támogató média már „gyilkosozza” a főpolgármestert – tette hozzá. Úgy vélte: miközben a miniszterelnök „szkafanderben” járja a kórházakat PR-videókat készítve, egy nyugat-magyarországi orvos beszámolója szerint három maszkot kaptak csak, a többit saját költségen vásárolták. Orbán Viktor miniszterelnök válaszában kijelentette: mindent megtesz annak érdekében, hogy a Pesti úti szabálytalanságok ne uralják el belpolitikát, egészen addig, amíg a járványon nem vagyunk túl.  Ugyanakkor rámutatott: érthetővé teszi a helyzetet az a tény, hogy ebből az egyetlen intézményből kerül ki az elhalálozott betegek 10 százaléka. A kórházak felszereltségével kapcsolatban Orbán Viktor kijelentette: minden egyes kórházban a védekezéshez szükséges összes eszköz egyheti, illetve már 10 napi mennyisége a raktárban készen áll, kiemelve: minden ezzel ellentétes állítás „tényszerűen hamis”.

INDEX.HU, ORIGO.HU, HVG.HU, 444.HU, PESTISRACOK.HU, NEPSZAVA.HU, MTI, RTL KLUB HÍRADÓ, TV2 TÉNYEK