Dr. Bakos Zoltán: Aknay János kiállítása a Skanzen Galériában

Fotó skanzen.hu

A Nemzet Művészét, a Kossuth-díjas felsőművész Aknay Jánost több évtizede ismerem, tisztelem és becsülöm. A Szabadtéri Néprajzi Múzeumhoz szintén évtizedek óta különleges kapcsolat fűz.

A kettő összefonódása csak valami szép és jó lehet!

Talán kevesen tudják, hogy a múzeum igazgatási épületének földszintjén található az a galéria, amit húsz éve adtak át,és én magam is jelen lehettem annak megnyitóján. Sajnos a járvány miatt három évig nem rendeztek itt kiállításokat,és most, a helyzet javulása alkalmat adott arra, hogy a terület országgyűlési képviselője, Vitályos Eszter miniszterhelyettes megnyithassa a 2023. október 31-ig látogatható új kiállítást Aknay János utóbbi években készült alkotásaiból.

A Mágikus Geometria címet viselő kiállítás festményei színeikben, formájukban megidézik Szentendre hangulatát, de érződik a művek profán és szakrális ihletettsége is.

Tudom, hogy aki eljut a Skanzenba, annak egy nap sem elegendő annak megtekintésére, de akár külön kirándulás keretében, akár a népi művészet látnivalói előtt-után érdemes egy órát szánni a kortárs magyar művészet kiemelkedő festőjére, Aknay Jánosra!

Dr. Bakos Zoltán, KPE szakértő